Az EXIM Határtalan Kultúra Programmal a célok felé: ösztöndíjasaink sikertörténetei

EXIM Hírek

A 2023-ban életre hívott kulturális kezdeményezésünk, a Határtalan Kultúra Program keretein belül két ösztöndíjat is támogattunk a közelmúltban. A kortárs magyar művészeknek meghirdetett pályázatok győztesei most beszámoltak arról, hogy az ösztöndíj elnyerésével milyen lehetőségek nyíltak meg számukra a nemzetközi karrierépítésben.

2024. márciusában az EXIM Awards díjátadó gálán adtuk át első alkalommal a Határtalan Kultúra programunk első helyezettjeinek járó elismerést. Az Art is Business Egyesület szakmai gondozásában létrejött művészeti versenyekre képzőművészeti és klasszikus zeneművészeti kategóriában nevezhettek a jelentkezők. A hiánypótló művészeti kezdeményezést azzal a céllal alapítottuk meg képzőművészek és kamarazenei formációk számára, hogy minél több fiatal magyar tehetség mutatkozhasson be nemzetközi vásárokon, és részt vehessen külföldi koncertturnékon és zenei fesztiválokon.

Csizik Balázs, a Molnár Annamária vezette Molnár Ani Galéria képzőművésze a szeptember 12-15. között megrendezésre kerülő Vienna Contemporary nemzetközi vásáron kapott lehetőséget a részvételre az ösztöndíjnak köszönhetően. A jelentkező galériák évről évre nagy kihívásnak élik meg a jelentkezést, hiszen a szervezők több száz pályázó közül választják ki a kiállítókat. A vásáron a nyertes művész korábbi munkáiból készült válogatást mutatják be. Ausztria vezető kortárs művészeti vására több mint 20 ország 90-nél is több kiállítóját vonultatja fel a 10. jubileumi eseményére.

Csizik Balázs

A Csabay Domonkos és Hartmann Domonkos zongorista-csellista páros által alkotott Duo Domo, a Határtalan Kultúra Program zeneművészeti pályázatát nyerte. A duó sűrű májust tudhat maga mögött, ugyanis az elmúlt hónapban 4 koncertet is adtak 3 kiemelkedő európai koncerthelyszínen, amely előadások és hangversenyek nagymértékben hozzájárultak a Duo Domo nemzetközi hírnevének építéséhez. A pályázat során elnyert nyeremény lehetővé tette, hogy a páros fellépjen a londoni Wigmore Hall-ban, a velencei Palazzetto Bru Zane-ban, továbbá a bécsi Zene- és előadóművészeti Egyetemen és a Régi Városházán.

Hartmann Domonkos és Csabay Domonkos (Duo Domo)

Vissza a hírekhez