Kazah-magyar megállapodás

Budapest, 2016.05.23. - A mai napon az Eximbank a KazAgro és az ADM Capital vezetői ünnepélyes keretek között formálisan is aláírták a közös kazah-magyar mezőgazdasági befektetési alapról szóló megállapodást.

exim kazagro alairas

Az alap létrehozásának fő célja, a bilaterális kapcsolatok és az alapítók között meglévő kereskedelem és exportösztönzés fokozása potens kazah és magyar cégeknek juttatott finanszírozási források megteremtésével és kazahsztáni befektetések, ezáltal magyar beszállítói kapcsolatok erősítésével.

Az alap befektetési döntéseit és napi működését független alapkezelői státuszban, piaci és kereskedelmi szempontok alapján az ADM Capital, mint alapkezelő végzi. A KazAgro és az Eximbank, mint alapítók biztosítják a befektetésekhez és működéshez szükséges forrást.

Az alap induló mérete 40 millió USD, mely az Eximbank és a KazAgro részéről 20-20 millió USD hozzájárulást jelent. Az alap megcélzott teljes mérete (final closing): kb. 100 millió USD, amit az alapkezelő további befektetők bevonásával kíván elérni.

Az alap elsősorban a kazah mezőgazdasági szektoron belül működő cégekbe fektet, ideértve a termelési, feldolgozási, tárolási és szállítmányozási ágazatokat a tejtermék, gabona, zöldség, gyümölcs, hal és húsiparon belül. Fontos, hogy ezek a cégek képesek az évi 15-20% IRR (belső megtérülési ráta) elérésére, megfelelő többletforrás és külső tanácsadói tevékenység bevonása mellett.

Az alap létrehozásával az Eximbank megteremtette a tőkefinanszírozási lehetőséget magyar cégek kazahsztáni terjeszkedéséhez exportőri, befektetői és beszállítói szinten is – mondta Urbán Zoltán úr, az Eximbank vezérigazgatója.

A teljes sajtóközlemény innen  tölthető le.