2020. november 11.

Újabb rendkívül sikeres kötvénykibocsátást tartott az Eximbank

A Magyar Export-Import Bank Zrt. 2020. november 9-én újabb sikeres aukciót tartott: több mint 60 milliárd forint forrásbevonást sikerült elérnie a 2021/1-es és a 2027/1-es számú kötvényekre egyidejűleg megtartott aukciókkal.

Az ERSTE Bank mint szervező közreműködésével lebonyolított aukciókon az egyéves futamidejű, 2021/1-es számú, 1 százalékos névleges kamatozású kötvény második sorozatrészletére összességében több mint 71 milliárd forintnyi befektetői kereslet volt, ebből névértéken 29,5 milliárd forintnyi került értékesítésre. A hétéves futamidejű (2027-ben lejáró), 2 százalékos névleges kamatozású kötvény első sorozatrészletére több mint 62 milliárd forintnyi kereslet érkezett, végül névértéken 30,4 milliárd forintnyi kibocsátás történt.

A Magyar Export-Import Bank Zrt.-nek ez volt az eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása a magyar jog hatálya alatt és arra sem volt még példa, hogy ilyen hosszú futamidejű kötvényt bocsátott volna ki – sem a magyar, sem a külföldi kibocsátások eddigi történetét figyelembe véve. Az Eximbank ezenkívül egy 200 millió eurós hitelfelvételről is aláírt a 2020. november 9-én egy nemzetközi, bilaterális, három éves futamidejű szerződés keretében.

Mindezek a lépések nagymértékben hozzájárulnak, hogy az EXIM a járvány okozta megváltozott gazdasági környezetben megfeleljen a felé támasztott fokozott elvárásoknak és megnövekedett hiteligényeknek. „A kötvénykibocsátás során bevont forrásokkal kapcsolatban fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy azok kiválóan illeszkednek a forrásaink lejárati szerkezetébe. Az Eximbank a pénzpiacról származó forrásokkal gazdálkodik, a kötvénykibocsátással és a hitelfelvétellel is ilyen, piaci forrásbevonás történt. Forrásszerkezetünk megfelelő diverzifikálása hozzájárul ahhoz, hogy a piaci igényeket széleskörűen lefedő termékportfólióval tudjuk támogatni ügyfeleinket” – jelentette ki Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója ezután így folytatta: „az eddig példátlan, hétéves kötvénykibocsátás is hozzájárul azon stratégiai célkitűzésünkhöz, hogy az exportban érintett magyar cégek pénzügyi motorjaként beruházási, fejlesztési terveikhez is hozzá tudjunk járulni finanszírozóként. Ugyanakkor nemcsak az ügyfeleink felfokozott érdeklődését, hanem a rekord mértékű kötvényvásárlást is a felénk irányuló erőteljes piaci bizalom jelének tekintjük, ami megerősít minket exportösztönző szerepünk szükségességében.”

1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. Tel.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Fax: +36 (1) 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM Minden jog fenntartva

H-1065 Budapest, Nagymező street 46-48. Phone: +36 1 374 9100, +36 1 374 9200 Fax: +36 1 269 4476, +36 1 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM All rights reserved

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: