• Cikk lista
  • Sajtóközlemények
  • Újabb két ghánai városban indul szennyvíztisztítási projekt magyar technológiával és finanszírozással
2021. február 11.

Hamarosan indul a kivitelezés Takoradi és Tamale városában
2021. január 28-án ünnepélyes keretek között írták alá a felek azt a finanszírozási szerződést, amely Ghána nyugati (Takoradi) és északi (Tamale) régiói szennyvíztisztítási problémáinak magyar technológiával történő megoldását hivatott megteremteni.

A városokban jelenleg az összegyűlt szennyvizek mindössze 7-10%-át kezelik megfelelően, így mind környezetvédelmi, mind közegészségügyi szempontból elengedhetetlenné vált új szennyvízkezelő létesítmények sürgős kialakítása.

Ez már a második vízgazdálkodási projekt az afrikai országban, amelyet magyar technológia-exportőr valósít meg: a telepeket a Pureco-Unit Konzorcium tervezi és építi meg Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a Jospong Group of Companies részére. Ez jelentős siker Magyarország számára, a ghánai befektetők ugyanis meglehetősen erős nemzetközi versenyben döntöttek a magyar technológiabeszállító és kivitelező mellett. A beruházáshoz a magyar EXIM biztosít finanszírozást úgynevezett vevőhitel formájában, tehát a megrendelő ghánai fél részére nyújt hitelt, így biztosítva a projekt megvalósítását, a magyar konzorcium exportjának sikerét, stabil pénzügyi megtérülését.

A helyi viszonyok ismeretében és az előzetesen felmért igények és lehetőségek alapján olyan szennyvíztisztítási technológiát fognak Takoradiban és Tamaléban is alkalmazni, amely nemcsak optimális tisztítási módszert biztosít a város számára, hanem aktív oktatási, valamint képzési közreműködéssel segíti a helyi embereket a rendszer fenntartásában és működtetésében.

A projekt kivitelezése rövid időn belül indul, a tervek szerint két éven belül már nem kerül tisztítatlan szennyvíz sem Takoradiban, sem Tamaléban a környezetbe.

A Pureco-Unit Konzorcium és a Jospong Group of Companies már rendelkezik együttműködési tapasztalattal: a kétmillió lakosú, szintén ghánai Kumasi városában jelenleg is épül a magyar cég fővállalkozásában egy szennyvíztisztító telep, amelynek kivitelezése már az utolsó, befejező fázisba érkezett és a próbaüzeme hamarosan elindul. A beruházás megvalósítását az EXIM szintén vevőhitelnyújtással segítette.

Az EXIM által a külföldi vevőnek nyújtott vevőhitel segítségével a magyar konzorcium immár három afrikai helyszínen is bizonyíthatja a szakmai rátermettségét, a hazai technológia nemzetközi versenyképességét és ezáltal a magyar exportban rejlő lehetőségeket. Ezek a beruházások hosszútávon hozzájárulnak a hazai vízipar exportpiaci tevékenységének növekedéséhez, a magyar szaktudás ismertségének és elismerésének erősítéséhez, valamint lehetővé teszik további potenciális piacok elérését.

A magyar EXIM célja a magyar tudást, árut, technológiát és szolgáltatást exportáló vállalatok külpiaci boldogulásának segítése – hitellel, biztosítással, garanciavállalással. A ghánai beruházások esetében a nemzetközi szinten kiemelkedően versenyképes magyar vízügyi technológia mellé hitelt és hitelbiztosítást is nyújt a pénzintézet.

Budapest, 2021. 02. 09.

1 re

A szerződés aláírásának ünnepélyes pillanatai (Fotó: Dózsa Péter)

Az asztalnál ülők balról jobbra: Horváth Bálint, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője, Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Group of Companies alapítója és vezérigazgatója, Szabó András, Magyarország accrai nagykövete. Online csatlakozók balról jobbra, az EXIM képviselői: Némedi Varga Szilvia, igazgató-helyettes; Szabó István Attila, üzleti vezérigazgató-helyettes; Gyenisné Mezőcsáti Andrea, szenior ügyfélkapcsolati menedzser