Magyar cég védi a topvállalatok digitális értékeit

Tovább nőhet a kiberbiztonság területén nemzetközileg is elismert szereplő, a Cyber Services Zrt., miután több száz millió forintos tőkebefektetést kapott az EXIM Növekedési Alapból.

A cél, hogy a legnagyobb vállatok, intézmények mellett a digitalizálódás útjára lépett kisebb cégek számára is elérhetők legyenek a legfejlettebb kiberbiztonsági megoldások.

Ma már a digitális biztonság ugyanolyan alapvető, mint a fizikai védelem, például a hevederzár az ajtón, a riasztó a lakásban, autóban. Az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá váltak a számítógépes támadások, amelyek komoly károkat okozhatnak a cégeknek, függetlenül a méretüktől vagy attól, hogy melyik szektorban működnek. A zsarolóvírusok és célzott támadások elterjedése miatt a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, így a kiberbiztonsági piac rohamos fejlődésen megy keresztül. Iparági várakozások szerint a szektor 2022-re meg fogja haladni a 230 milliárd dollárt. E területen GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő is meglátta az üzleti lehetőséget.

A Cyber Services Zrt. kiberbiztonsági szolgáltató évtizedes szakmai tapasztalatával a káros események, kibertámadások előrejelzésén és megakadályozásán dolgozik. A menedzsment tagjai szakmai pályafutásuk során vezették a NATO kibervédelmi munkacsoportját, tartottak kibervédelmi gyakorlatot a hazai nukleáris szektor vállalatainak, intézményeinek és az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) partnereként, mintegy 80 ország incidenskezelő szakembereinek is. A cég többek között olyan kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalatok részére nyújt kibervédelmi szolgáltatásokat, mint atomerőművek, vízügyi, gyógyszer-, és autóipari valamint közlekedési vállalatok, telekommunikációs szolgáltatók, emellett ügyfelei között pénzügyi vállalatok is megtalálhatók. A Cyber Services működését jelen felállásban 2015-ben kezdte meg, azóta folyamatosan növekszik. Árbevételét évről évre megduplázta, így 2016-ban elérte a 66 millió forintot. E tendencia folytatása várható az idei évben is.

Az iparág intenzív bővülését, valamint a Cyber Services alaptevékenységében rejlő kiemelkedő növekedési potenciált látva úgy döntött a GB & Partners, hogy az EXIM Növekedési Alap forrásaiból több lépcsőben 600 millió forintos tőkebefektetést hajt végre a cégben, így az Alap jelentős kisebbségi tulajdonos lett.

Az új tulajdonos érkezésével a Cyber Services új lendületet kap. A magyar kibervédelmi cég a friss forrásnak köszönhetően folytathatja szakértői csapatának bővítését, rövid időn belül a dolgozók létszámának megduplázása a terv. A cég fejlesztéseinek célja, hogy a legfejlettebb kiberbiztonsági szolgáltatások ne csak a legnagyobb vállalatok és intézmények, hanem az egyre jobban digitalizálódó kisebb cégek számára is elérhetők legyenek.

A megállapodás értelmében a menedzsmenten belül az új tulajdonos érkezését követően sem lesz változás. A vezérigazgatói posztot továbbra is Frész Ferenc alapító-tulajdonos látja el, aki így a stratégiai irányításért felelős, Mádi-Nátor Anett operatív igazgatóként a nemzetközi kapcsolatokért, Virág Csaba pedig az oktatási üzletágért felel. Nagymajtényi Gábor a vállalat negyedik alapítója továbbra is új technológiák, védelmi megoldások kutatásában, üzletfejlesztésében támogatja a menedzsment munkáját.

„A tőkebefektetésnek köszönhetően olyan fejlesztéseket indíthatunk, amellyel tovább bővíthetjük szolgáltatási portfóliónkat. A kisebb cégeket ugyanúgy érhetik kibertámadások, mint a kritikus infrastruktúrát üzemeltetőket, így nekik is védelmet kínálhatunk.” – emelte ki Frész Ferenc vezérigazgató.

• Készítés ideje:

Tisztelt Ügyfeleink!

Fontosnak tartjuk, hogy a kialakult járványügyi helyzetben is biztosítsuk folyamatos szakmai támogatásunkról. A vállalkozásokat negatívan érintő hatások, egy gazdasági lassulás vagy visszaesés mindig előtérbe helyezi az állami hátterű pénzintézetek, így az EXIM szerepvállalását is. Ez az anticiklikus szerep, – egy esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén is –, még tovább erősödik.

25 éves exporthitelügynöki tapasztalatunkkal, finanszírozói és biztosítói szaktudásunkkal, illetve mély nemzetközi piacismeretünkkel szeretnénk biztosítani működésünk és partnerségünk változatlan stabilitásáról.

Az EXIM finanszírozási szakértői – szoros együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal –, már a járványügyi vészhelyzet1 elrendelésekor megkezdték annak feltérképezését és kidolgozását, hogy milyen kárenyhítő intézkedésekkel, programokkal tudjuk támogatni a magyar vállalkozásokat abban, hogy a korlátozások feloldását követően azonnal vissza tudjanak térni a külpiacaikra.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a magyar kormány, a 2020. március 18-án, a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott Kormányrendeletben2 a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozóan tőke- és kamat- és díjfizetési haladékot biztosít a rendelet hatálya alá tartozó adósok részére 2020. 12. 31-ig, továbbá a vészhelyzet fennállása alatt lejáró szerződések szintén ez év végéig történő meghosszabbításáról rendelkezik.

A megkezdett munkát tehát a teljes magyar gazdaság megsegítését szolgáló kormányzati rendelkezéssel kiegészítve folytatjuk, és a Kormányrendelet hatálya alá eső szerződések vonatkozásában az elrendelt moratóriumot minden érintett Ügyfelünk esetében kezeljük. A Kormányrendelet rendelkezéseinek részletes szabályait leíró további jogszabályok hivatalos közzétételét követően részletes tájékoztatást nyújtunk, addig is szíves türelmüket kérjük!

Fontos hangsúlyozni, hogy az EXIM pénzügytechnikai megoldásai alkalmasak arra, hogy kezeljék a nem piacképes kockázatokat is, ezért az aktuális helyzetben is készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére, ha forrásigényük, likviditási nehézségük van.

Ha bármilyen kérdése, kérése van, készséggel állunk rendelkezésére!

info@exim.hu

1 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet