Több mint háromszoros túljegyzés mellett zajlott le a mai EXIM kötvénykibocsátás

Az Eximbank ismételten sikeres hazai piaci kötvénykibocsátást bonyolított le a mai napon. A kötvények iránti piaci kereslet többszöröse volt a 8 milliárd forintnyi felajánlott mennyiségnek.

„A nyilvános aukción a beérkezett ajánlatok meghaladták a 24 milliárd forintot, jelezve az Eximbank kötvényei iránti jelentős mértékű hazai befektetői keresletet. Az aukción az Eximbank 12,1 milliárd forint névértékben 1,19% átlaghozam mellett ezúttal 4 év 8 hónapos lejáratú kötvényeket hozott forgalomba”  – foglalta össze az eredményeket Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója

A kötvénykibocsátást szervezői és forgalmazói oldalról kizárólagos minőségében az Erste Bank Hungary támogatta. A kötvénykibocsátásokon keresztül az Eximbank kedvező finanszírozási forrásokhoz jut, ezáltal a hazai exportáló vállalkozások részére hatékony finanszírozási szolgáltatásokat nyújthat. Az Eximbank a forrásköltségek alacsonyan tartásával egyúttal az állami költségvetési erőforrások felelős felhasználásához is hozzájárul.

A kibocsátott kötvények számottevő mértékben támogatják a hazai tőkepiac fejlődését. A júliusban kibocsátott 3 éves 3 hónapos forintkötvények után, ezúttal 4 éves 8 hónapos lejáratú forintkötvények kibocsátására került sor. Az értékpapírokkal a kereskedés 2017. október 18-án indul a Budapesti Értéktőzsdén, tovább erősítve az Eximbank jelenlétét a magyar tőkepiacon. Az Eximbank elkötelezett a magyar piaci kötvénykibocsátások folytatásában, illetve a hazai tőkepiac további fejlesztésében.

Külgazdasági ösztönző eszközként az Eximbank, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-vel közösen arra törekszik, hogy – megteremtve a finanszírozáshoz szükséges kedvező feltételeket – továbbra is eredményesen támogassa a magyar exportszektor bővülését.

• Készítés ideje:

Tisztelt Ügyfeleink!

Fontosnak tartjuk, hogy a kialakult járványügyi helyzetben is biztosítsuk folyamatos szakmai támogatásunkról. A vállalkozásokat negatívan érintő hatások, egy gazdasági lassulás vagy visszaesés mindig előtérbe helyezi az állami hátterű pénzintézetek, így az EXIM szerepvállalását is. Ez az anticiklikus szerep, – egy esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén is –, még tovább erősödik.

25 éves exporthitelügynöki tapasztalatunkkal, finanszírozói és biztosítói szaktudásunkkal, illetve mély nemzetközi piacismeretünkkel szeretnénk biztosítani működésünk és partnerségünk változatlan stabilitásáról.

Az EXIM finanszírozási szakértői – szoros együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal –, már a járványügyi vészhelyzet1 elrendelésekor megkezdték annak feltérképezését és kidolgozását, hogy milyen kárenyhítő intézkedésekkel, programokkal tudjuk támogatni a magyar vállalkozásokat abban, hogy a korlátozások feloldását követően azonnal vissza tudjanak térni a külpiacaikra.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a magyar kormány, a 2020. március 18-án, a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott Kormányrendeletben2 a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozóan tőke- és kamat- és díjfizetési haladékot biztosít a rendelet hatálya alá tartozó adósok részére 2020. 12. 31-ig, továbbá a vészhelyzet fennállása alatt lejáró szerződések szintén ez év végéig történő meghosszabbításáról rendelkezik.

A megkezdett munkát tehát a teljes magyar gazdaság megsegítését szolgáló kormányzati rendelkezéssel kiegészítve folytatjuk, és a Kormányrendelet hatálya alá eső szerződések vonatkozásában az elrendelt moratóriumot minden érintett Ügyfelünk esetében kezeljük. A Kormányrendelet rendelkezéseinek részletes szabályait leíró további jogszabályok hivatalos közzétételét követően részletes tájékoztatást nyújtunk, addig is szíves türelmüket kérjük!

Fontos hangsúlyozni, hogy az EXIM pénzügytechnikai megoldásai alkalmasak arra, hogy kezeljék a nem piacképes kockázatokat is, ezért az aktuális helyzetben is készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére, ha forrásigényük, likviditási nehézségük van.

Ha bármilyen kérdése, kérése van, készséggel állunk rendelkezésére!

info@exim.hu

1 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet