MOU megállapodást írtak alá a kenyai Berni Unió tavaszi ülésén

A Berni Unió tavaszi ülését idén Kenyában, Kilifi-ben rendezték meg az ATI (African Trade Insurance  Agency) szervezésében 2018. március 18-tól 22-ig. Az EXIM delegációja Dr. Dancsó József vezérigazgató-helyettes úr vezetésével a Berni Unió MLT Committee, ST Committee programjain, valamint a plenáris ülésén vett részt.

Az eseményen a közös finanszírozás jövőbeni folytatása és új ügyletek reményében az EXIM aláírta a 2003-ban megkötött MOU frissített változatát.

A Berni Unió (BU) rendezvényén 46 országból 80 biztosító társaság, továbbá számos multilaterális finanszírozó és biztosító intézmény több mint 200 képviselője vett részt. A Berni Unió tagságának tevékenységét jellemzi, hogy 2017 során a BU tagok által exporthitel, ill. befektetési biztosítással nyújtott összes fedezet értéke a világkereskedelem 14 %-át tette ki, meghaladva az USD 2.330 Mrd-ot.

A program lehetőséget nyújtott kétoldalú egyeztetésekre, tapasztalatcserére is.  Az EDC-vel, a kanadai exporthitel ügynökséggel a GE export ügyleteihez kapcsolódóan aktív az EXIM együttműködése. A közös finanszírozás jövőbeni folytatása és új ügyletek reményében az előkészítésnek megfelelően társaságunk aláírta a 2003-ban megkötött MOU frissített, mellékletekkel kiegészített új változatát. Az EXIM az EDC mellett több privát- és állami biztosító intézmény képviselőivel ( BpiFrance, EXIAR, Turk Eximbank, Slovak Eximbanka, US Exim, Sovereign, XL Catlin) folytatott  rövid megbeszéléseket.

Az EXIM kérésére Máthé László Eduárd nagykövet úr Nairobi-ból átutazott az ülés helyszínére, akivel társaságunk áttekintette az általa felügyelt régió helyzetét (Kenya, Tanzánia, Uganda), valamint az aktuális, az EXIM számára potenciális ügyleteket jelentő lehetőségeket.

Afrika, a kontinens gazdaságának, kockázatainak értékelése, a kapcsolódó tudás és tapasztalat átadása volt az ülésszak programjainak középpontjában. Afrika jelentőségét aláhúzza, hogy a kontinensen található jelenleg a világ 6 leggyorsabban fejlődő gazdasága. A Berni Unió tagjai 2017-ben az Afrikába irányuló kereskedelemből mintegy USD 80 Mrd értékű exporthoz kapcsolódóan vállaltak kockázatokat. Ezen túlmenően USD 9 Mrd összegű befektetéshez, infrastrukturális, energia szektorbeli és bányászati projekthez nyújtottak fedezetet.

Az ülésszakkal egy időben került kihirdetésre az African Energy Guarantee Facility (AEGF), amelyet az  ATI, a Munich Re biztosító és az European Investment Bank (EIB) együttműködésében közösen dolgoztak ki azzal a céllal, hogy USD 1 Mrd összegig, hosszú lejáratú kockázatokra biztosítási kapacitást teremtsenek az Afrikában megvalósítandó fenntartható célú energia projektekhez. A facilitástól azt remélik, hogy a fedezet nyújtásával mobilizálódhatnak a privát szférából származó, jelenleg korlátozottan rendelkezésre bocsátott hitel- és tőke kapacitások.

• Készítés ideje:

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: exim@exim.hu