Kiemelkedő az EXIM szerepe az energiaprojektek megvalósulásában

- A GE hosszú távra tervez Magyarországon -

Az amerikai General Electric vezérigazgató-helyettese és a GE Global Growth Organisation elnök vezérigazgatója, Alex Dimitrieff a Világgazdaságnak adott interjújában kiemelte, hogy a GE hosszú távra tervez Magyarországon.

A vállalat a világ számos régiójába exportál, a teljes magyar kivitel mintegy 3 százalékát adja. Ezért kiemelten fontos az EXIM szerepe, melynek támogatása kulcsfontosságú az energiaprojektek megvalósulásában.

A GE-vel 2001 óta van üzleti kapcsolatban az EXIM. Kezdetben az US Ex-Im Bank vezetésével finanszírozott 4 garancia ügyletben vettünk részt. 2013 óta a GE közvetlen kapcsolatot épített ki az EXIM-mel. Ez a közvetlen kapcsolat azóta több sikeres ügyletet és együttműködést eredményezett, melynek eredményeképpen társaságunk képviselői meghívást kaptak a veresegyházi gyár megtekintésére és találkoztak Alex Dimitrieff-el is.

Az elnök vezérigazgató megköszönte az EXIM együttműködését és hozzáállását az eddigi tranzakciók kapcsán, ideértve a GE Lightning üzletága/Tungsgram eladását is.  Elmondta azt is, hogy az üzletágban leépítésre kerülő 12 ezer főből csak 100 fő érintette a veresegyházi gyárat, mely ugyancsak alátámasztja azt, hogy hosszú távon terveznek a gyár működésével és számítanak az EXIM szakértő támogatására a jövőben is.

2018 GE Veresegyhaz Dailynewshunagry

kép: dailynewshungary.com

• Készítés ideje:

Tisztelt Ügyfeleink!

Fontosnak tartjuk, hogy a kialakult járványügyi helyzetben is biztosítsuk folyamatos szakmai támogatásunkról. A vállalkozásokat negatívan érintő hatások, egy gazdasági lassulás vagy visszaesés mindig előtérbe helyezi az állami hátterű pénzintézetek, így az EXIM szerepvállalását is. Ez az anticiklikus szerep, – egy esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén is –, még tovább erősödik.

25 éves exporthitelügynöki tapasztalatunkkal, finanszírozói és biztosítói szaktudásunkkal, illetve mély nemzetközi piacismeretünkkel szeretnénk biztosítani működésünk és partnerségünk változatlan stabilitásáról.

Az EXIM finanszírozási szakértői – szoros együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal –, már a járványügyi vészhelyzet1 elrendelésekor megkezdték annak feltérképezését és kidolgozását, hogy milyen kárenyhítő intézkedésekkel, programokkal tudjuk támogatni a magyar vállalkozásokat abban, hogy a korlátozások feloldását követően azonnal vissza tudjanak térni a külpiacaikra.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a magyar kormány, a 2020. március 18-án, a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott Kormányrendeletben2 a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozóan tőke- és kamat- és díjfizetési haladékot biztosít a rendelet hatálya alá tartozó adósok részére 2020. 12. 31-ig, továbbá a vészhelyzet fennállása alatt lejáró szerződések szintén ez év végéig történő meghosszabbításáról rendelkezik.

A megkezdett munkát tehát a teljes magyar gazdaság megsegítését szolgáló kormányzati rendelkezéssel kiegészítve folytatjuk, és a Kormányrendelet hatálya alá eső szerződések vonatkozásában az elrendelt moratóriumot minden érintett Ügyfelünk esetében kezeljük. A Kormányrendelet rendelkezéseinek részletes szabályait leíró további jogszabályok hivatalos közzétételét követően részletes tájékoztatást nyújtunk, addig is szíves türelmüket kérjük!

Fontos hangsúlyozni, hogy az EXIM pénzügytechnikai megoldásai alkalmasak arra, hogy kezeljék a nem piacképes kockázatokat is, ezért az aktuális helyzetben is készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére, ha forrásigényük, likviditási nehézségük van.

Ha bármilyen kérdése, kérése van, készséggel állunk rendelkezésére!

info@exim.hu

1 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet