Az EXIM refinanszírozott hitelállománya meghaladta az 530 milliárd Ft-ot

2016. április 20. Pécs – Urbán Zoltán vezérigazgató úr sajtótájékoztató keretében  számolt be arról, hogy az EXIM -  mely  a Magyar Kormány exportösztönző stratégiájával összhangban célként tűzte ki, hogy hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltasson a KKV-nak - a  Rovitex Hungária textilipari vállalat finanszírozásával elérte, hogy a jelenlegi refinanszírozott hitelállománya túllépje az 530 Mrd forintot.

exim rovitex sajtotaj 640

Februárban a Pécsett megnyílt EXIM dél-dunántúli képviseletének célja, hogy stratégiai partnerségben a hazai hitelintézetekkel a kedvezményes forrásokat minél szélesebb körben juttassa el a vállalkozások számára, így a vállalkozók a működési helyükhöz közelebb és hamarabb kapnak információt az exportfinanszírozási lehetőségeikről.

Az EXIM kiemelt célnak tartja, hogy a hitelintézetekkel és az exportáló kkv-kal tovább erősödjön a szakmai együttműködés regionális szinten, kedvezményes, rugalmas és kiszámítható forrást közvetítsenek a hazai exportőröknek. Jelenleg az EXIM közvetlenül és refinanszírozásban kiszolgált ügyfélállományának 84%-a mikro és KKV méretű cégek.

Az eseményen beszédet mondott Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, aki kiemelte: az EXIM termékeivel mára megkerülhetetlen tényezővé vált a hazai vállalkozások hatékony exporttevékenységének fokozásában, hiszen a pénzintézet számos módon segíti a hazai cégek külpiacra jutását, így a munkahelyteremtést.

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes köszöntő beszédében kiemelte, hogy a külgazdaság-politika rendkívül sikeres időszakot tudhat maga mögött, 2015-ben a kivitelünk és a külkereskedelmi többletünk soha nem látott szinteket ért el, amely bizonyítja, hogy helyes döntés volt a gazdaságdiplomáciai eszköz és intézményrendszer hatékonyabbá tétele. Nemzetgazdaságunk hosszú távú fenntartható növekedésének egyik motorját az export további növekedésében látja a Kormány, ebben pedig kulcsszerepe van az olyan intézményeknek, mint az Eximbank és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., amelyek a kkv-kat abban segítik, hogy a magyar árukat és szolgáltatásokat minél versenyképesebbé tegyék a külpiacokon.„Bízom benne, hogy Rovitex sikerpéldáját követve minél több magyar vállalkozás veszi igénybe az átalakult, vállalat-centrikus gazdaságdiplomácia eszközeit” – mondta.

Sikereinkre számos tényező hatott és hat, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy megtaláljuk azokat a forrásokat, amelyek segítségével ötleteinkből, terveinkből, álmainkból valóság válik. Hiszem, hogy kell tudni nagyot álmodni, a világ hatalmas és nagy dolgokat lehet véghez vinni benne. Ebben kiváló segítséget nyújtottak és nyújtanak a kereskedelmi bankokon keresztül elérhető, rendkívül kedvező kamatfeltételeket biztosító EXIM konstrukciók. –mondta végezetül Romeisz Norbert a Rovitex Hungária Kft. ügyvezetője.

Az Eximbank kihelyezett hitelállománya 2016 I. negyedév végén 719,4 Mrd HUF, ez 2 %-os növekedést jelent 2015-hez képest. A hitelintézetek részére nyújtott, exportcélú és versenyképesség javító célú hitelek refinanszírozására folyósított állománya 2016. I. negyedév végén meghaladta az 537 Mrd HUF-ot. A MEHIB rövidlejáratú kereskedelmi hitelbiztosítás keretében exporthoz kapcsolódóan az első negyedévben mintegy 18,5 Mrd HUF összegű fedezetbevételt realizál.

Teljes sajtóközlemény letölthető itt

• Készítés ideje:

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: exim@exim.hu