A versenyképesség kulcstényezője az export

„Versenyképesség – magasabb fordulatszámon” című konferencián tartott előadást Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója, aki az exportról, mint lehetőségről beszélt.

Elmondta, hogy a vállalkozások versenyképessége többek között abban mérhető, hogy miként tudnak reagálni az üzleti környezetükben bekövetkezett változások által generált hatásokra. Azzal, ha egy cég jelen van a nemzetközi piacokon, megteremtődik a lehetősége arra, hogy ha az egyik piacon bármilyen recessziós hullám elindul, akkor súlypontot tud váltani, és képes lesz a többi ország piacaira koncentrálni. Az export tehát a versenyképesség egyik kulcstényezője.

Az EXIM a világ 83 exporthitel-ügynökségének az egyike, akik 67 ország exportőreit segítik finanszírozási és biztosítási megoldásokat nyújtva. Vezérigazgató úr hangsúlyozta, hogy „Az EXIM által kínált eszközrendszert tekintve nemzetközi viszonylatban egyáltalán nem vagyunk lemaradva, azaz magyar cégek számára is rendelkezésre állnak azok a termékek, melyek szükségesek a sikeres exportügyletek lebonyolításához. Ennek ellenére elmondható, hogy a többi országhoz képest kevesebb cég veszi igénybe szolgáltatásainkat, így ha egy magyar vállalkozás egy nemzetközi tender vagy egy külföldi vevővel megkötendő kereskedelmi szerződés elnyeréséért versenyzik, akkor a többi európai versenytárs mögött sokkal nagyobb valószínűséggel áll a saját exporthitel-ügynöksége, mint a magyar cég mögött az EXIM. Így a magyarok versenyhátrányba kerülhetnek azzal, ha nem használják a rendelkezésre álló állami eszközrendszert.” .

A magyar EXIM tekintetében a gazdaságösztönző szerep felértékelődik, hiszen a magyar GDP 90 százaléka a hazai exportból realizálódik. Jákli Gergely zárásként az EXIM eredményeit ismertette. - „Az elmúlt öt évben dinamikus változáson ment keresztül társaságunk, ügyfeleink száma 2012-ben alig 300 volt, ma már közel 1600 ez a szám. Hitelállományunk közel 900 milliárd forint, és a tavalyi volt az egymást követő ötödik év, mikor az EXIM új hitelkihelyezése meghaladta a 300 milliárd forintot.”

• Készítés ideje:

Tisztelt Ügyfeleink!

A 2020. március 18-án, a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott, 47/2020. (III. 18.) Korm. rendeletben foglalt moratóriumi rendelkezések, valamint annak a részletszabályairól szóló, 2020. március 24-én közzétett 62/2020 (III.24) Korm. rendelet alapján a moratórium hatálya alá tartozó kölcsönök esetében a tőke-, kamat, és díjfizetési kötelezettségek automatikusan felfüggesztésre kerülnek, amennyiben Önök másként nem rendelkeznek.

Amennyiben a fent hivatkozott Korm. rendeletben foglalt moratóriumot nem kívánják igénybe venni, azaz az Eximbank Zrt.-vel kötött hitelkeretszerződésükben meghatározott fizetési kötelezettségeiknek a szerződésbe foglalt törlesztési ütemezés szerint maradéktalanul eleget kívánnak tenni, úgy kérjük, hogy az erre irányuló kérelmüket írásban jelezzék kapcsolattartójuknál, vagy az info@exim.hu címen. Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy kérelmüket a hivatkozott Korm. rendeletben meghatározott lejártáig bármikor módosíthatják, ekként a fizetési moratóriumot a Korm. rendeletben foglalt feltételek és ott meghatározott határidő szerint utóbb is igénybe vehetik.

Az EXIM finanszírozási szakértői – szoros együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal –, a fizetési moratóriumon túlmenően is megkezdték kárenyhítő programjaink kidolgozást annak érdekében, hogy a korlátozások feloldását követően, a magyar vállalkozások azonnal vissza tudjanak térni a külpiacaikra.

Fontos hangsúlyozni, hogy az EXIM pénzügytechnikai megoldásai alkalmasak arra, hogy kezeljék a nem piacképes kockázatokat is, ezért az aktuális helyzetben is készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére, ha forrásigényük, likviditási nehézségük van.

Ha bármilyen kérdése, kérése van, készséggel állunk rendelkezésére!

EXIM

info@exim.hu