• Kapcsolat
  • Sajtószoba
  • Hírek
  • 1,5 milliárdot fektetnek abba a magyar startupba, amelyik forradalmasíthatja a gyógyszergyártást
2017. augusztus 22.

Az EXIM Exportösztönző Magántőkealap több lépésben közel 1,5 milliárd forintot fektet a RotaChrom magyar startupba.

Az innovatív vállalkozás egyedi gyógyszerhatóanyag-tisztítási technológiája – amelynek köszönhetően sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb a gyógyszergyártás folyamata – már jelen van a nemzetközi piacon, a mostani tőkeinjekcióval át akarják alakítani a teljes szektort.

iCPC a két feltalálóvalA dabasi cég egy eddig csak kis méretben létező technológiát tett ipari körülmények között is alkalmazhatóvá. E megoldás a gyógyszerek hatóanyagának tisztítása során rendkívüli hatékonyságnövekedést és tisztaságjavulást tesz lehetővé, így akár 80%-os költségmegtakarítást biztosítva.
A RotaChrom Technológiai Kft.-t 2014-ben alapította Németh László vegyészmérnök és Lorántfy László vegyész, hogy a saját ötletükön alapuló szabadalmaztatott technológiát továbbfejlesszék és bevezessék a piacra. Dabason található a RotaChrom központi irodája és laborja, ahol 2016-ban kezdték meg a RotaChrom CPC berendezések kis szériás gyártását és értékesítését. A RotaChrom eszközét használja többek között a világ egyik vezető generikus gyógyszergyártója is. Az alapítás óta eltelt három évben a cég ugrásszerűen növelte árbevételét, amely 2016-ban meghaladta a 100 millió forintot, ezzel megháromszorozta az előző évi forgalmát.
A magyar cég által szabadalmaztatott gyógyszerhatóanyag-tisztítási eljárás fokozatosan kiszoríthatja a gyógyszeriparban jelenleg elterjedt, mintegy 5,5 milliárd eurós piacú preparatív folyadék-kromatográf megoldást. A GB & Partners által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealap meglátta a lehetőséget a technológiában, a vázolt üzleti modellben.
Az egyedi technológiai újítás ipari léptékű elterjedésével új korszak kezdődhet a gyógyszerhatóanyag-tisztításban. A hosszú távú stratégia következő állomása az intenzív nemzetközi terjeszkedés, amelyhez a szükséges forrást az EXIM Exportösztönző Magántőkealap biztosítja. A GB & Partners által kezelt Alap több lépcsőben közel 1,5 milliárd forintot fektet be a cégbe, jelentős kisebbségi tulajdonrészt szerezve. A cég távlati tervei között szerepel a tőzsdére lépés is.
A befektetésnek köszönhetően a RotaChrom felépíti első bértisztító-központját Magyarországon, amit további egységek követhetnek világszerte. „Ahhoz, hogy a RotaChrom eljárása ipari léptékben is meghatározóvá váljon, fokozatosan meg kell jelennünk a világ más piacain is, ehhez pedig nélkülözhetetlen a tőkebevonás. Technológiánk iránt óriási a kereslet, hiszen radikálisan csökkenti a gyógyszerek gyártási költségeit” – nyilatkozta az egyik alapító, Németh László, aki saját cégeinek létrehozása előtt az egyik vezető japán műszergyártónál is dolgozott.
A befektetést követően a RotaChrom szervezete is átalakul, melynek célja, hogy az eddigi K+F fókusz mellett a vállalkozás világpiaci tevékenységében a gyártás és értékesítés is nagyobb mértékben megjelenjen. Az innovációs képesség megtartása és kiaknázása továbbra is fontos eleme marad a vállalat működésének, ebben is fogja segíteni a társaságot új termelési igazgatója, Dugár Zsolt. Ezzel együtt a cég operatív irányítását új menedzsment veszi át az alapítóktól Polányi Sándor vezérigazgató irányításával, akik így a szakmai munka felügyeletére tudnak összpontosítani.

1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. Tel.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Fax: +36 (1) 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM Minden jog fenntartva

H-1065 Budapest, Nagymező street 46-48. Phone: +36 1 374 9100, +36 1 374 9200 Fax: +36 1 269 4476, +36 1 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM All rights reserved

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: