Erős fókusz a nyugat-balkáni fejlesztési projekteken

Hétfő délelőtt az EXIM és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szervezésében Budapesten tartottak workshopot a Nyugat-Balkán fejlesztési lehetőségeiről.

Az eseményen beszédet mondott Joó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára, valamint Jákli Gergely az EXIM vezérigazgatója.

Jákli Gergely az EXIM vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: azért választották a nyugat-balkáni térséget témául, mert ügyfeleik szerint exportfejlesztés szempontjából célországként ez a terület az egyik legfontosabb számukra. Tavalyi esztendőben, a magyar nemzetgazdaság történelmében először ment 100 milliárd euro fölé a magyar export, melyben az EXIM is szerepet vállalt. A társaság teljes hitelállománya összesen 900 milliárd forint, a biztosítási állomány pedig 213 milliárd forint.

Az EBRD 300 aktív projekttel van jelen a régióban, melynek összértéke 5 milliárd euró. Az eddigi tendencia azt mutatja, hogy ez az összeg évente 1 milliárd euróval növekszik.

A vezérigazgató hozzátette – „Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az EBRD egy magyar hölgyet, Hargitai Zsuzsát nevezte ki a Nyugat-Balkánért felelős regionális igazgatónak, akitől első kézből kaphatnak a résztvevők hasznos információkat a témával kapcsolatban.”

Joó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növekedéséért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: „A térségben komoly gazdasági potenciál rejlik Magyarország és a hazai vállalkozások számára is. A nyugat-balkáni országok importja az EU irányából 2010 óta 30%-kal emelkedett, míg kivitelük az EU irányába ugyanezen időszakban közel 80%-kal nőtt.

Magyarország kivitele a Nyugat-Balkán irányába 2017-ben először haladta meg a 2 milliárd eurót, kereskedelmi forgalma pedig a 3 milliárd eurót, 30%-ot meghaladó növekedést felmutatva az előző évhez viszonyítva. Kivitelünk és kereskedelmi forgalmunk tekintetében tehát 2017-ben csúcsot döntöttünk a Nyugat-Balkán régióval.”

A konferencián részletesen bemutatták, hogy a képviselt cégeknek miként van lehetőségük, a nemzetközi piaci intézmények, többek között az EBRD által finanszírozott projektekbe való bekapcsolódásra. Az előadásokat Hargitai Zsuzsanna az EBRD Nyugat-Balkánért felelős regionális igazgatója, valamint Berki Viktor az EXIM megbízott Exportfinanszírozás, biztosítás és nemzetközi kapcsolatok igazgatója tartotta.

Az EXIM az elmúlt évek során azon dolgozott, hogy megteremtse a vállalkozóknak azokat a szükséges alapokat, melyek szükségesek a nemzetközi tendereken való sikeres részvételhez, és el tudja juttatni azokat az információkat és forrásokat számukra, melyek elengedhetetlenek a sikeres szerepléshez.

Magyarországon az export növelése kiemelten fontos szerepet játszik a nemzetgazdaság erősítésében. A nemzetközi fejlesztési intézmények által finanszírozott projektekben való részvétel egy új lehetőséget nyújt arra, hogy a vállalkozások sikeresen hozzájáruljanak a magyar exporttevékenység növeléséhez. Ennek megfelelően az EXIM-ben jelentős szerepet kap a hazai cégek támogatása a nemzetközi fejlesztési vérkeringésbe való bekapcsolódásban.

2018 EBRD JG