Együttműködési megállapodást írt alá az EXIM a Türk Eximbankkal

A tegnapi nap folyamán ünnepélyes keretek között együttműködési (MoU) megállapodást írtak alá az EXIM és a Türk Eximbank vezetői, hogy elősegítsék Magyarország és Törökország gazdasági kapcsolatainak fejlesztését.

A formális ceremóniára a Magyar-Török Üzleti Fórumon került sor, ahol a magyar fél részről Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója, Szőcs Gábor kabinetigazgató, míg a török partnerintézmény részéről Adnan Yildirim vezérigazgató és A. Koray Erden ügyvezető igazgatóhelyettes közösen aláírták az együttműködés kereteit tartalmazó dokumentumot.

A megállapodás, amely igazodik a Magyar Kormány által meghirdetett „Keleti nyitás” stratégiához, elősegíti a két exporthitel-ügynökség közötti együttműködés elmélyítését és hatékonyan hozzájárul a bilaterális gazdasági kapcsolatok megerősítéséhez az érintett országok között.

Az együttműködés értelmében az EXIM és a Türk Eximbank rendszeresen információt cserél az országok gazdasági helyzetéről, üzleti lehetőségeiről, amelyek kiaknázásából mindkét nemzet vállalatai profitálhatnak. Szintén kiemelt területként kezelendő a magyar-török közös beruházások banki finanszírozásának megoldása, valamint harmadik ország piacán történő közös üzleti együttműködések keresése és kialakítása. A mai napon aláírt megállapodás így alapot biztosít új üzletek megvalósulásának, amelyek lehetővé teszik Magyarország kereskedelemi forgalmának további fellendítését.

Az előbbieken túlmenően a megállapodás lehetőséget biztosít a két exporthitel-ügynökségnek, hogy szakamembereik tapasztalatcsere-programban vegyenek részt és megosszák egymással szakmai tudásukat ezáltal megszilárdítva a pénzintézetek közötti együttműködés hosszú távú sikerét.