Új irányok a gazdaság-, és a támogatáspolitikában

A vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell a világban zajló változásokhoz.
Június 4-én Budapesten tartott előadást Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója a „Vállalkozások nemzetközi versenyképességének növelése” témában a Joint Venture Szövetség konferenciáján.

A vezérigazgató prezentációjában hangsúlyozta - Ahhoz, hogy egy magyar vállalkozás versenyképes legyen, alkalmazkodnia kell a világban megfigyelhető változásokhoz, és ki kell használnia a változásokban rejlő lehetőségeket.

Jelenleg is számos, a hazai kkv-k versenyképességét nehezítő kihívás figyelhető meg – ilyen például az USA és Kína közt folyó kereskedelmi háború, a Brexit, a klímaváltozás és a környezet átalakulása, a globalizáció kérdése, vagy a demográfia alakulása.

Jákli Gergely kiemelte az innováció kulcsfontosságú szerepét a versenyképességet befolyásoló tényezők közül; hiszen bár az Európai Unió innovációs teljesítménye 2010 óta átlagosan 5,8 százalékponttal nőtt, hazánk még mindig a mérsékelt innovátorok közé sorolt országok közt kap helyet.

Az EXIM termékei megoldást jelenthetnek a magyar mikro-kis- és középvállalkozások részére, ahhoz hogy felvegyék a versenyt nemzetközi piacokon is - legyen szó a termelékenység növekedéséről, digitalizációról, innovációról, az Ipar 4.0 technológiáiról, big data-ról, mesterséges intelligenciáról. „Az EXIM termékeket használó ügyfelek árbevétele másfélszer gyorsabban növekedett, mint azon vállalkozásoké, akik nem használják termékeinket.” – tette hozzá a vezérigazgató.