Belső kihívások, amellyel minden kkv-nak szembe kell nézni

Szabó István Attila, az EXIM vezérigazgató-helyettese csütörtökön a Világgazdaság „Új távlatok – a szükséges források megteremtése” című konferenciáján tartott előadást exportfinanszírozásról és a magyar kkv-kra leselkedő legelemibb üzleti kihívásokról.

Szabó István Attila előadásában hangsúlyozta a kis- és középvállalkozások gazdasági súlya jelentős a magyar gazdaságban, azonban a számuk alapján képviseltnél lényegesen kisebb. A magyar vállalatok 99%-a kkv, azonban a teljes gazdaságban realizált árbevétel mindössze 42%-a köthető a szektor vállalataihoz, illetve a teljes termékexporthoz is mindössze 25%-ban tesznek hozzá. Ez a nagymértékű arányeltolódás elsősorban a kkv-k alacsony hatékonyságnövelési szándékával hozható összefüggésbe.

Az Európai Bizottság 2018-as évet vizsgáló tanulmánya szerint a magyar kkv-k innovációs képessége elmarad a nyugat-európai versenytársaikhoz képest. Ez a hátrány már rövid távon is éreztetheti a hatását. A piacok alapvető logikája, hogy a hatékonyan működő vállalatok képesek növelni a kibocsátásukat és a foglalkoztatási szintjüket, míg a kevésbé hatékony vállalatok elvesztik a vásárlóikat és visszaszorulnak a versenyben. Az újonnan megnyíló exportlehetőségek ideális alkalmat adnak a piacbővítésre, de a kedvező gazdasági feltételeket csak azok a vállalkozások használhatják ki, amelyek elsőszámú üzleti prioritásnak tekintik a hatékonyságuk növelését – fejtette ki a résztvevőknek a vezérigazgató-helyettes.