Szárnyal a magyar agrárexport

A magyar agrárexport lehetőségei kibővültek, és a mezőgazdaság több szektorával is esélyünk lehet a világpiacok meghódítására.

Így lehetünk sikeresek külföldön is

A hazai agrárkivitel számottevő növelésére egyrészről a piacok kiterjesztésével, másrészről a magasabb hozzáadott értékű termékek exportjának bővítésével lenne lehetőségünk – hangzott el a a Portfolio és agrárszektor.hu közös siófoki rendezvényén, az ország legnagyobb agrárkonferenciáján.

Állami intézményként a kis- és közepes vállalkozások támogatása számunkra is kiemelten fontos – hivta fel a figyelmet Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója. 2015 első felében az Exim ügyfélkörében a kkv-k aránya elérte a 80 százalékot , de tovább növelnénk ezt az értéket – tette hozzá szakember.

A mezőgazdasági termelés és feldolgozás minden fázisára vonatkozóan tudunk finanszírozási megoldásokat nyújtani – mutatott rá Urbán Zoltán. Hozzátette: nemcsak közvetlenül az exportáló vállalatokat, hanem azok beszállítóit is tudja finanszírozni a bank.

M7B3125 1024x682

Ki szeretnénk bővíteni a lehetőségeket a mezőgazdasági termelő vállalkozásokra, ezért következő lépésként versenyképességet javító belföldi hitelekkel, AVGHA – garanciavállalásokkal és integrátori finanszírozással készülünk. A korábbi konstrukciókkal ellentétben nem az integrátort szeretnénk megfinanszírozni, mi a termelőknek nyújtjuk a szolgáltatásunkat – emelte ki Urbán Zoltán.

M7B3129 1024x682

Urbán Zoltán ugyanakkor nem tartja túl ambiciózusnak a kormány export bővítési célkitűzéseit. ”A T modellben hiszek és nem a gyorsabb lóban.” Fontos látni, hogy az export alkalmas arra, hogy megteremtse azt a mérethatékonyságot, amellyel nem csak külföldön, hanem belföldön is versenyképes lehet egy adott vállalat – vallja az Eximbank vezérigazgatója.

Forrás: www.agrarszektor.hu

A teljes cikk itt érhető el.