Heti sajtómegjelenések 24. hét

Médiamegjelenések

Az alábbiakban olvashatók az EXIM Magyarország elmúlt heti legfrissebb sajtómegjelenéseinek összefoglalói.

hirado.hu: Dömötör Csaba: A magyar demokrácia nem csupán jól van, de erős is

,,Az ügyészség, valamint a magyar haditengerészek napjáról is megemlékezett hétfőn az Országgyűlés, ahol napirend előtt a fő téma a vasárnapi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás volt. […] Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak egységesebb és korszerűbb, az államigazgatás elvárásainak jobban megfelelő elhelyezést kíván biztosítani. Ezért az NGM és a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó szervezetek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Magyar Fejlesztési Bank, az Eximbank, a Garantiqa, a Start Garancia és mások részére az állam valóban megvásárolja a Dürer parki irodakomplexumot; a költözés várhatóan 2025 elején lesz – ismertette.”

Növekedés.hu: Nemzeti bajnokaink az MBH Makronóm Makroverzum konferencián

,,Számos olyan magyar vállalatot találhatunk, amely eredményesen ki tudott lépni a nemzetközi térbe és sikeresen megvetette a lábát a külpiacokon – ők a nemzeti bajnokaink. A Bálna Honvédelmi Központban rendezett MBH Makronóm Makroverzum konferencián a résztvevők arra keresték a választ, hogy miképp legyenek a magyar cégek, termékek és márkák a nemzetközi piacokon is versenyképesek, ismertek, keresettek. […] A második kerekasztal-beszélgetésen Nestor Andrea, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Oláh István, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója, Fehérváry Tamás, a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség gazdasági igazgatója, Balogh Péter, az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója, illetve Kisgergely Kornél, az EXIM Bank vezérigazgatója vitatta meg az exportot támogató ökoszisztéma eredményeit és kihívásait.”

economx.hu: Elhappolják a magyar kkv-k elől a piacot, fájdalmas a növekedés

,,Egyre több magyar vállalat terjeszkedik külföldön, köztük számos kis- és középvállalkozás is. Elsősorban a korlátozott hazai piac miatt kutatnak új lehetőségek után a határokon túl, mindez a profitjukat és a versenyképességüket is növelheti. Egy friss kutatás szerint a kkv-k ötöde már tervezi a külföldi beruházásokat, célpontjaik között szomszédos és nyugati országok is szerepelnek. […] Ehhez például az exportot élénkítő hitel- és garanicaprogramok, illetve az EXIM-hitelek is nagyban hozzájárulnak. Sőt, az Európai Befeketési Bank (EIB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is biztosít ilyen lehetőséget, így tőlük is kérhetnek segítséget a magyar vállalatok.”

Portfolio: Így készül az MBH Bank a multinacionális nagyvállalati piac meghódítására

,,A várakozásokhoz képest lassabban indulnak el a beruházások, amelyek a vállalati hitelezésnél is éreztetik a hatásukat: a forgóeszköz-finanszírozás került túlsúlyba a beruházási hitelekkel szemben. A magas kamatszintek nem kedveztek a hitelkihelyezésnek, illetve a BUBOR feletti kamatfelár elengedését célzó időszakos könnyítés sem hozta meg a várt eredményt. Az MBH Bank mindezek ellenére rekorderedményt ért el a szegmensben, és célja, hogy tovább erősítse pozícióját a nagyvállalati és a trade finance piacon is. Bár a bank vállalati ügyfeleinek döntő része hazai tulajdonú cég, deklarált célja a multinacionális nagyvállalatok akvirálása, amelyben a különböző rugalmas trade finance, és working capital menedzsment termékek jelenthetnek versenyelőnyt számára a regionális szereplőkkel szemben. A Portfolio Balogh Pétert, az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezési ügyvezető igazgatóját és Molnár Tamást, a bank faktoring és üzletfinanszírozásért felelős ügyvezető igazgatóját kérdezte a hitelpiac alakulásáról, a faktoring termékekben rejlő lehetőségekről, és a beruházások várható felfutásáról.” (link)

MTI: EXIM: sikeresen zárul a Baross Gábor Hitelprogram

,,Sikeresen zárul a Baross Gábor Hitelprogram, az EXIM Magyarország az év elején biztosított 200 milliárd forintos többletforrás 100 százalékára megkötötte a szerződéseket – közölte az exporthitel-ügynökség csütörtökön az MTI-vel.”

További megjelenések a témában: Világgazdaság; HVG; Növekedés.hu; webradio.hu; Portfolio; magyarnemzet.hu; Magyar Nemzet (print); Figyelő; sikerado.hu; trademagazin.hu; üzletem.hu; radio88.hu; Profitline

Vissza a hírekhez