Lízingkonferenciát szervezett az EXIM Bábolnán

Szeptember 5-én a 32. Bábolnai Gazdanapok keretében tartotta meg Lízingkonferenciáját az EXIM. Az eseményen előadást tartott Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese; Nyikos Katalin, a Deutsche Leasing Hungária Zrt. vezérigazgatója; Toldi Balázs a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója és a Budapest Bank Zrt. üzletágvezetője; valamint Nemes Róbert agrárközgazdász.

A konferenciát azzal a céllal hívták össze, hogy minél többen megismerjék az Exportélénkítő Program termékeit, valamint hogy lehetőséget biztosítsanak az EXIM belföldi képviseletvezetőivel történő személyes egyeztetésekre.

Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese előadásában elmondta – „Olyan stratégiailag kiemelt nemzetgazdasági ágazatok is, mint például az elsődleges mezőgazdasági tevékenység is finanszírozható EXIM forrásból. Az Exportélénkítő programban eddig 25 milliárd forintot szerződött le az intézménypáros; a rendelkezésre álló kereskedelmi banki és lízingkeretek mintegy 160 milliárd forintot tesznek ki.”

Az EXIM agrárállománya 2016-ban közel 108 milliárd forint volt, mely 2019 második negyedévére 139 milliárd forintra növekedett. Ezzel párhuzamosan emelkedett a lízingállomány összege is, mely 2016-ban 34 milliárd forintot tett ki, 2019 második negyedévéig pedig megközelítette a 37 milliárd forintot. – tájékoztatott a vezérigazgató-helyettes.

Nyikos Katalin, az „EXIM 25 Díjjal” jutalmazott Deutsche Leasing Hungária Zrt. vezérigazgatója kiemelte – „A Magyar Lízing-és Finanszírozó Társaságok Szövetsége több, mint 25 éve támogatja a beruházások megvalósulását. 2018-ban 13 százalékos növekedést értünk el közel 700 milliárd forint kihelyezéssel, mely tendenciával 2019-ben is számolunk.” A Lízingszövetség évente kb. 100 ezer új szerződést köt, tőkekintlévősége 1460 milliárd forint. – tette hozzá Nyikos Katalin.

Toldi Balázs, az EXIM „Év Lízingcége Díjjal” jutalmazott Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója, valamint az „Év Kkv-finanszírozója Díjjal” jutalmazott Budapest Bank Zrt. üzletágvezetője előadásában hangsúlyozta, hogy „A Budapest Bank-csoport Eximbankkal szerződött hitelállománya 2017-ről 2018-ra 54 százalékkal nőtt, míg a lízing terület 315 százalékos eredményt ért el.”

Nemes Róbert agrárközgazdászt a magyar mezőgazdaság előtt álló kihívásokra, a versenyképesség fenntartásának lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Utóbbinál kiemelte a termelékenység, a hozzáadott érték növelését; a precíziós, adatalapú gazdálkodás térnyerését, valamint a technológia és tőkeexport fókuszát.

Az EXIM Exportélénkítő Programja által elérhető fix kamatozású konstrukciók célja, hogy hatékonyan ösztönözzék elsősorban a magyar kkv-szektor képviselőinek exportpiacokon való megjelenését, valamint elősegítsék nemzetközi versenyképességük növelését.

Tisztelt Ügyfeleink!

Fontosnak tartjuk, hogy a kialakult járványügyi helyzetben is biztosítsuk folyamatos szakmai támogatásunkról. A vállalkozásokat negatívan érintő hatások, egy gazdasági lassulás vagy visszaesés mindig előtérbe helyezi az állami hátterű pénzintézetek, így az EXIM szerepvállalását is. Ez az anticiklikus szerep, – egy esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén is –, még tovább erősödik.

25 éves exporthitelügynöki tapasztalatunkkal, finanszírozói és biztosítói szaktudásunkkal, illetve mély nemzetközi piacismeretünkkel szeretnénk biztosítani működésünk és partnerségünk változatlan stabilitásáról.

Az EXIM finanszírozási szakértői – szoros együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal –, már a járványügyi vészhelyzet1 elrendelésekor megkezdték annak feltérképezését és kidolgozását, hogy milyen kárenyhítő intézkedésekkel, programokkal tudjuk támogatni a magyar vállalkozásokat abban, hogy a korlátozások feloldását követően azonnal vissza tudjanak térni a külpiacaikra.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a magyar kormány, a 2020. március 18-án, a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott Kormányrendeletben2 a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozóan tőke- és kamat- és díjfizetési haladékot biztosít a rendelet hatálya alá tartozó adósok részére 2020. 12. 31-ig, továbbá a vészhelyzet fennállása alatt lejáró szerződések szintén ez év végéig történő meghosszabbításáról rendelkezik.

A megkezdett munkát tehát a teljes magyar gazdaság megsegítését szolgáló kormányzati rendelkezéssel kiegészítve folytatjuk, és a Kormányrendelet hatálya alá eső szerződések vonatkozásában az elrendelt moratóriumot minden érintett Ügyfelünk esetében kezeljük. A Kormányrendelet rendelkezéseinek részletes szabályait leíró további jogszabályok hivatalos közzétételét követően részletes tájékoztatást nyújtunk, addig is szíves türelmüket kérjük!

Fontos hangsúlyozni, hogy az EXIM pénzügytechnikai megoldásai alkalmasak arra, hogy kezeljék a nem piacképes kockázatokat is, ezért az aktuális helyzetben is készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére, ha forrásigényük, likviditási nehézségük van.

Ha bármilyen kérdése, kérése van, készséggel állunk rendelkezésére!

info@exim.hu

1 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet