“Exportra fel!” Fórumsorozatunk 2016-ban is folytatódik

Nyíregyháza, 2016. május 25. – A cégek külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében két éve indult el az „Exportra fel!”  fórumsorozat, amely szerdán Nyíregyházára érkezett.

Az eseményen az érdeklődő vállalkozások vezetői megismerhették a külpiacra lépést segítő szervezetek működését, szolgáltatásait és információkat kaphattak exporttevékenységük elindításához, támogatásához.

Exportrafel Nyiregyhaza

Ezen célok mentén valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EXIM közös szervezésében, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, valamint települési önkormányzatok együttműködésével az „Exportra fel!“ fórumsorozat. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hazai kkv-szektor külpiacra lépését számos tényező, többek között a külgazdasági szaktudás, az üzletfejlesztési ismeretek, a kapcsolatok és a finanszírozás hiánya nehezíti.

A konferenciát Dr. Kovács Ferenc úr Nyíregyháza polgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: Nyíregyháza célja természetesen a gazdasági élet további élénkítése, a kialakítandó új ipari parkkal a regionális gazdasági központi szerep erősítése. A Nyugati elkerülő befejezésével, az új iparfejlesztési terület megnyitásával, és a befektető barát politikával a jövőben is arra törekednek, hogy minél több beruházás valósuljon meg a megyeszékhelyen. A városfejlesztési program prioritásai között szerepel továbbra is a helyi KKV szektor versenyképességének erősítése, mind a termelői, mind a beszállítói oldalon. A polgármester külön felhívta az érdeklődők figyelmét a városban működő logisztikai cégekre, akik világszínvonalon végzik tevékenységüket és jó partnerei lehetnek a jövőben az exportra törekvő vállalkozásoknak.

Dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese bemutatta az exportösztönzés megújult és megerősített gazdaságdiplomáciai eszközrendszerét. Előadásában kiemelte: „Komoly igény van a magyar minőségi termékekre és technológiára a világpiacon. A kormány célja, hogy a kkv-k, a hazai hozzáadott érték szerepe lényegesen emelkedjen, a hazai exportban, ezért bátorítjuk a vállalkozásokat, hogy külpiacra lépésük, beszállítói kapacitásuk növelése érdekében minél többen vegyék igénybe a az Eximbank, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség által nyújtott lehetőségeket.”

Az EXIM képviseletében Arday Balázs regionális képviseletvezető mutatta be a lehető legszélesebb minden igényre kiterjedő, kedvezményes exportfinanszírozási lehetőségeket. Az EXIM kiemelt célnak tartja, hogy a hitelintézetekkel és az exportáló kkv-kal tovább erősödjön a szakmai együttműködés regionális szinten.

A finanszírozáson túl, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szolgáltatásait, eredményeit, valamint, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által nyújtott tevékenységeket ismerhették meg az érdeklődők. Az előadásokat követően szakmai kerekasztal beszélgetésre került sor a külpiacra lépés gyakorlati tapasztalatairól.

Sajtóközlemény letölthető verziója itt