Fókuszban a kereskedelmi mérleg

az EXIM célja, hogy megkerülhetetlen szereplője legyen a hazai exporttevékenységnek

„Tavaly a magyar kivitel meghaladta a 100 milliárd eurót” – emelte ki köszöntőbeszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a „Fókuszban a kereskedelmi mérleg” címmel csütörtök délelőtt rendezett konferencián.

2T0B3834

A rendezvény résztvevőit szintén köszöntő Dr. Dancsó József, az EXIM operációs vezérigazgató-helyettese beszédében úgy fogalmazott, az EXIM küldetése, hogy támogassa a magyar vállalkozások megjelenését az exportpiacokon, valamint, hogy növelje nemzetközi versenyképességüket.

A csütörtöki gazdasági konferencián Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyitóbeszédében elmondta, a tavalyi évben 96 nagyberuházás érkezett Magyarországra, ami újabb rekordot jelent a 2016-os 71 nagyberuházáshoz képest. A miniszter utalt arra, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát a járműipar adja, amelynek termelési értéke 2017-ben 8038 milliárd forint volt, ami a feldolgozóipari teljesítmény 28,5 százalékát jelenti.

2T0B4006

Az EXIM 857 milliárd forint hitelt helyezett ki, ennek több, mint 40 százaléka kis- és közepes vállalkozásokhoz került. A kormány célja, hogy a magyar KKV-kat bevonják a nemzetközi vérkeringésbe. Szijjártó Péter jelezte azt is: a kormány 76 nagyvállalattal kötött eddig stratégia partnerséget, ebben a körben a magyar KKV-k beszállítói aránya tavaly a korábbi 55-ről 61 százalékra emelkedett.

Dr. Dancsó József operációs vezérigazgató-helyettes az EXIM exportösztönzésben betöltött szerepéről tartott előadásában elmondta, társaságuk figyelme elsősorban a KKV-szektor felé irányul. Sikereként említette, hogy 1456 ügyfelük közül 1212 kis- és középvállalkozói körbe tartozik. Hozzátette, a kereskedelmi bankokkal jó kapcsolatot ápolnak: áprilisban 13 kereskedelmi bankkal újították meg együttműködésüket. Az EXIM hitelek mintegy 60 százaléka refinanszírozás keretében kerül kihelyezésre; ezen felül jelenleg 9 tőkealap is rendelkezésükre áll. A vezérigazgató-helyettes az EXIM évvégi eredményei kapcsán kiemelte, a számok igazolják, hogy az EXIM kitűzött stratégiája szerint hatékonyan járul hozzá a pozitív nemzetgazdasági hatások eléréséhez.

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: exim@exim.hu