2019. február 22.

A versenyképesség kulcstényezője az export

„Versenyképesség – magasabb fordulatszámon” című konferencián tartott előadást Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója, aki az exportról, mint lehetőségről beszélt.

Elmondta, hogy a vállalkozások versenyképessége többek között abban mérhető, hogy miként tudnak reagálni az üzleti környezetükben bekövetkezett változások által generált hatásokra. Azzal, ha egy cég jelen van a nemzetközi piacokon, megteremtődik a lehetősége arra, hogy ha az egyik piacon bármilyen recessziós hullám elindul, akkor súlypontot tud váltani, és képes lesz a többi ország piacaira koncentrálni. Az export tehát a versenyképesség egyik kulcstényezője.

Az EXIM a világ 83 exporthitel-ügynökségének az egyike, akik 67 ország exportőreit segítik finanszírozási és biztosítási megoldásokat nyújtva. Vezérigazgató úr hangsúlyozta, hogy „Az EXIM által kínált eszközrendszert tekintve nemzetközi viszonylatban egyáltalán nem vagyunk lemaradva, azaz magyar cégek számára is rendelkezésre állnak azok a termékek, melyek szükségesek a sikeres exportügyletek lebonyolításához. Ennek ellenére elmondható, hogy a többi országhoz képest kevesebb cég veszi igénybe szolgáltatásainkat, így ha egy magyar vállalkozás egy nemzetközi tender vagy egy külföldi vevővel megkötendő kereskedelmi szerződés elnyeréséért versenyzik, akkor a többi európai versenytárs mögött sokkal nagyobb valószínűséggel áll a saját exporthitel-ügynöksége, mint a magyar cég mögött az EXIM. Így a magyarok versenyhátrányba kerülhetnek azzal, ha nem használják a rendelkezésre álló állami eszközrendszert.” .

A magyar EXIM tekintetében a gazdaságösztönző szerep felértékelődik, hiszen a magyar GDP 90 százaléka a hazai exportból realizálódik. Jákli Gergely zárásként az EXIM eredményeit ismertette. - „Az elmúlt öt évben dinamikus változáson ment keresztül társaságunk, ügyfeleink száma 2012-ben alig 300 volt, ma már közel 1600 ez a szám. Hitelállományunk közel 900 milliárd forint, és a tavalyi volt az egymást követő ötödik év, mikor az EXIM új hitelkihelyezése meghaladta a 300 milliárd forintot.”

1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. Tel.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Fax: +36 (1) 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM Minden jog fenntartva

H-1065 Budapest, Nagymező street 46-48. Phone: +36 1 374 9100, +36 1 374 9200 Fax: +36 1 269 4476, +36 1 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM All rights reserved

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: