Rekordmértékű hitelkihelyezés és dinamikus növekedés jellemezte az EXIM 2023-as évét

Sajtóközlemények

Minden eddiginél eredményesebben és rekord-hitelkihelyezéssel zárta a tavalyi évet az Eximbank Zrt. A bővülő hitelezésnek köszönhetően a tavalyi évben a bank mérlegfőösszege több mint 74%-kal 3642 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya 50%-os bővüléssel megközelítette a 2500 milliárd forintot az év végére – derül ki a frissen közzétett beszámolókból.  A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel 1444 milliárd forint volt, így a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta. Az Eximbank dinamikus növekedése stabil pénzügyi mutatók mellett valósult meg, működését a tavalyi évben magas tőkeellátottság és likviditás, javuló portfólióminőség és pozitív eredmény jellemezte. A kimagasló teljesítményben fontos szerepet játszott az 1000 milliárd forintos keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránti erős kereslet, amely 2023-ban nagymértékben támogatta a hazai vállalkozásokat. Az EXIM intézménypáros másik tagja, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) a 2022-es alacsonyabb aktivitást követően tavaly tovább növekedett, mérlegfőösszege és biztosítói kötelezettségvállalási állománya 11%-kal emelkedett.

Kiemelkedő eredményekkel és dinamikus növekedéssel zárta a 2023-as évet az EXIM Magyarország, amely nemrég tette közzé a tavalyi pénzügyi évre vonatkozó beszámolóit. Az intézmény üzleti fókuszában a bizonytalanabb gazdasági környezetben működő magyar exportőrök és beszállítók banki termékekkel történő segítése mellett a kormányzati anticiklikus gazdaságpolitika támogatása is kiemelt szerepet kapott.

A kedvező kamatozású hitelprogram-konstrukciók iránti erős kereslet, valamint a bővülő közvetlen belföldi finanszírozás eredményeként az Eximbank Zrt. a 2023. évet rekord-hitelkihelyezéssel zárta. A tavalyi folyósítások értéke közel 1444 milliárd forint volt, ezzel a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta. A bővülő hitelezésnek köszönhetően a tavalyi évben az Eximbank mérlegfőösszege több mint 74%-kal 3642 milliárd forintra emelkedett. A növekedést a bank stabil pénzügyi mutatók mellett valósította meg. Magas tőkeellátottság és likviditás, javuló portfolióminőség és pozitív eredmény jellemezte az Eximbank működését a tavalyi évben. 2023-at az Eximbank pozitív, 18,5 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta, és tőkemegfelelési mutatója is stabil szintet ért el az év végén.

Az EXIM 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója, a 2023-ban indult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram sikeresen támogatta a vállalkozásokat a megnövekedett hitelkamatok miatti finanszírozási problémák megoldásában, valamint a beruházások növelésében. Az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelprogram keretében 2023-ban 2767 darab szerződést kötöttek a megcélzott magyar vállalkozások, amelyből év végéig 732 milliárd forint került folyósításra. Majd 2024 elején további 200 milliárd forinttal bővítették a hitelprogram keretét a rendkívüli érdeklődésnek köszönhetően. Az EXIM hitelprogramjának vállalati hitelezésben nyújtott jelentős szerepét mutatja, hogy 2023. március és 2023. december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét (28%), 868 milliárd forintot a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében szerződött hitelek adták.

2023-ban kiemelkedő évet zártunk, az EXIM mérlegfőösszege rekordmértékben növekedett, ami a hitelállomány jelentős emelkedésével és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram sikeres végrehajtásával társult. A tavalyi évben működésünkkel egyre jelentősebb mértékben járultunk hozzá a hazai gazdasági növekedés ösztönzéséhez és a versenyképesség megerősítéséhez. Reményeink szerint ez a bővülés folytatódhat, a célunk továbbra is, hogy minél több magyar vállalkozás sikerét elősegítsük, idén különösképpen az export erősítésével és a hazai vállalatok kifektetéseinek támogatásával

 – emelte ki Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Az expanzív hitelezési tevékenység forrását az Eximbank a hitelfelvétel mellett elsősorban a hazai és közel egy évtized után a nemzetközi piacokon történő újbóli kötvénykibocsátásokkal biztosította. A bank 2023 tavaszán egy 1,25 milliárd dollár értékű sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, amely a Magyar Állam kibocsátásait leszámítva az egyik legnagyobb ilyen jellegű tranzakció volt a magyar tőkepiacok történetében. Ősszel pedig több mint tíz év után újra euró alapú nemzetközi kötvénykibocsátást valósított meg a hitelintézet, ennek során 1 milliárd euró értékben értékesített kötvényt a tőkepiacon. A nemzetközi piacokon Magyarországgal szemben továbbra is töretlen a bizalom, amelyet jól példáz, hogy mindkét sikeres kötvényaukción a befektetők kiemelt érdeklődést mutattak.

Az EXIM intézménypáros másik tagja, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) biztosítói kötelezettségvállalási állománya a 2022. év végi állományhoz képest 11%-kal magasabb, 775 milliárd forint lett, és mérlegfőösszege is 11%-kal növekedett. Az egyedi ügyletek esetében a Magyar Exporthitel Biztosító és az Eximbank szorosan együttműködik, mivel az Eximbank által nyújtott vevőhitelek és segélyhitelek MEHIB-biztosítás mellett valósulnak meg. A biztosítási portfólió reláció szempontú diverzifikáltsága nőtt 2023-ban, a Biztosító 42 viszonylatban nyújtott biztosítási fedezetet 2023 végén.

2023 folyamán az EXIM Magyarország ügyfeleinek száma 15%-kal nőtt, így összesen 3344 vállalkozás támogatásában vesz részt az idén 30 éves intézménypáros. Az ügyfelek 87,5%-a magyar gazdaság gerincét adó kis- és középvállalkozások közül kerül ki.

Vissza a hírekhez