Az Eximbank befektetésével működő alapok

Enter Tomorrow Europe Magántőkealap

Enter Tomorrow Europe Magántőkealap

Az Eximbank 2018. július 4-én írta a jegyzési ívet. Az alap célja nagy növekedési potenciállal rendelkező, a fejlettség korai szakaszában lévő vállalkozások finanszírozásában és szakmai irányításában való szerepvállalás, és ezen keresztül a mindenkori piaci viszonyokat figyelembe véve magas részvényesi értéknövekedés realizálása elsődlegesen kutatás, beruházás, technológiai / termék fejlesztés, a gyártás és értékesítés területén, elsősorban a Közép-Kelet-európai régióban. Iparági fókusz: energetika, vegyipar, kiskereskedelem, mobilitás, Internet of Things, fenntarthatóság, járműipar, gépgyártás, smart city, 3D megjelenítés, mesterséges intelligencia

 • Jegyzett tőke: 50.000.000. EUR
 • Tervezett ügyletméret: 0,5M – 5M EUR, második körben akár 10M EUR
 • Alapkezelő: LEAD Ventures Alapkezelő Zrt.

Az Alap 2018. június 30-án befektetéssel még nem rendelkezett.

East West Venture Capital Fund

East West Venture Capital Fund

Az East West VC – Fundo Europeu de Capital de Risco, EuVECA (Magyar-Portugál Kockázati tőkealap) felállításával kapcsolatos dokumentumok 2017. augusztus 4-én kerültek aláírásra. Az Alap újabb fontos lehetőséget ad egy, az innovációban és a digitalizációban élen járó és a jövő iránt elkötelezett Európa létrehozására, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevő vállalkozásokon keresztül szorosabbá váljon a két ország kapcsolatrendszere. A magyar KKV-k előnyt kovácsolhatnak Portugália ibériai, afrikai és dél-amerikai piacokhoz való hozzáféréséből, míg a portugál vállalkozások Magyarország közép- és kelet-európai, baltikumi és közép-ázsiai kapcsolataira építhetnek. Az Alap feltörekvő technológiákat karol fel és új kapukat nyit a világ felé.

 • Jegyzett tőke: 19.750.000 EUR
 • Tervezett ügyletméret: 0,8 – 2M EUR
 • Alapkezelő: Alpac Capital S.A.

Az Alap befektetése 2018. június 30-án:

 1. Petapilot S.A. – automatikus adóbevallást készítő szoftverfejlesztő

EXIM Exportösztönző Magántőkealap

EXIM Exportösztönző Magántőkealap

EXIM Exportösztönző Magántőkealap (a továbbiakban: „Alap”) felállításával kapcsolatos alapítói dokumentumok 2016. április 6-án kerültek aláírásra.

Az Alap befektetéseinek elsődleges befektetési célpontjai – gazdaság- és exportélénkítési céljának megfelelően – olyan gazdasági társaságok, amelyek a nemzetközi piacokra szándékoznak kilépni termékeikkel, vagy szolgáltatásaikkal, illetve amelyek már jelen vannak a nemzetközi piacokon, de további terjeszkedést terveznek, s fenti célkitűzések megvalósításához van szükségük exporthitel-felvevő képességük javítására, az Alaptól kapott tőkefinanszírozáson keresztül.

 • Jegyzett tőke: 10.000.001.000. Ft
 • Tervezett ügyletméret: 200 M-1500 M Ft
 • Alapkezelő: GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

Az Alap befektetései 2018. június 30-án:

 1. EPS Global Zrt. - innovatív parkolási megoldások értékesítésével és üzemeltetésével foglalkozó társaság
 2. Rotachrom Kft. - gyógyszer hatóanyagok tisztítása (magas hozzáadott értékű technológia gyártása és forgalmazása, valamint bértisztító egységek üzemeltetése)

EXIM Növekedési Magántőkealap

EXIM Növekedési Magántőkealap

EXIM Növekedési Magántőkealap (a továbbiakban: „Alap”) felállításával kapcsolatos alapítói dokumentumok 2015. december 31-én kerültek aláírásra.

Az Alap befektetéseinek elsődleges célpontjai – gazdaságfejlesztési céljának megfelelően – olyan gazdasági társaságok, amelyek az általuk előállított termékek, vagy nyújtott szolgáltatások alapján megállapíthatóan komoly növekedési potenciált hordoznak magukban, így az Alap befektetésével való támogatásuk következtében várhatóan nem csak a hazai gazdaság növekedéséhez és versenyképességének javulásához fognak tudni hozzájárulni, de hozam realizálását is lehetővé teszik az Alap számára. Az Alap elsősorban olyan már működő társaságokba kíván befektetni, amelyek ígéretes piaci lehetőségekkel rendelkeznek és a többletforrás támogatja ezek maximális kihasználását, amely társaságok sikeres fejlődéshez megfelelő elkötelezett menedzsmenttel rendelkeznek, vagy menedzsmentváltással új növekedési pályára állíthatóak, erősítve egy későbbi hitelképességet.

 • Jegyzett tőke: 6.000.001.000. Ft
 • Tervezett ügyletméret: 100 M-1000 M Ft
 • Alapkezelő: GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

Az Alap befektetései 2018. június 30-án:

 1. Nanushka International Zrt. - saját tervezésű ruhákat értékesítő, nemzetközi ismertségű divatmárka
 2. Trezex Zrt - készpénzlogisztika
 3. Biophilia Kft. – „STEMP” okos lázmérő bluetooth kapcsolattal
 4. Cyber Services Zrt. – kiberbiztonság

Magyar-Kazah Mezőgazdasági Befektetési Alap (Kazakhstan Hungarian Investment Private Equity Fund C.V.)

Magyar-Kazah Mezőgazdasági Befektetési Alap (Kazakhstan Hungarian Investment Private Equity Fund C.V.)

A Magyar-Kazah mezőgazdasági alap, a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére jött létre a magyar Eximbank és a kazah állami tulajdonú agrárfejlesztési holding részvételével. Az Alap felállításával kapcsolatos alapítói dokumentumok 2015. december 7-én kerültek aláírásra.

Az Alap a mezőgazdasági szektoron belül működő teljes vertikumot lefedi, ideértve a termelési, feldolgozási, tárolási és szállítmányozási ágazatokat a tejtermék, gabona, zöldség, gyümölcs, hal és húsiparon belül is.

 • Jegyzett tőke 40,4 M USD
 • Tervezett ügyletméret: 5 M – 10 M USD
 • Alapkezelő: CCL Agro Limited

Az Alap befektetése 2018. június 30-án:

 1. Project Pickle: zöldmezős üvegház beruházás

IFC FIG Fund

IFC FIG Fund

Az AMC vezetésével 2015. áprilisban létrejött Pénzügyi Szektor Növekedési Alapot (Financial Institutions Growth Fund) az IFC más partner befektetők bevonásával hozta létre összesen 345 M USD kezdeti befektetői kötelezettség vállalása mellett (ebből az Eximbank kötelezettségvállalása 50 M USD). Az Alap teljes jegyzett tőke méretét további tőkebefektetők bevonásával és bizonyos meglévő tőkebefektetők pótlólagos (tulajdoni részarány fenntartása céljából végzett) tőkeemeléseivel érte el a 2016 novemberében tartott végső zárás során. Az Alap végső mérete 505 M USD.

Az Alap - az IFC által elfogadott stratégia mentén - fejlődő országok pénzügyi intézményeiben szerez tőkebefektetés révén vállalati részesedéseket. Az IFC-vel kialakított együttműködés célja, hogy a korábban megkezdett partnerségi viszonyt (Trust Fund; Masters Cooperation Agreement - közös projektek társfinanszírozása) további területekre terjessze ki.

 • Jegyzett tőke 505 M USD
 • Tervezett ügyletméret: 20 M – 100 M USD.
 • Alapkezelő: AMC

Az Alap befektetései 2018. június 30-án:

 1. Bandhan Bank: India legnagyobb mikro finanszírozási intézménye,
 2. NET 1 UEPS Technologies Inc.: Dél-Afrikai pénzügyi szolgáltatásokat fejlesztő cég,
 3. Consorcio Financiero S.A.: chilei biztosító társaság,
 4. Odeabank A.S.: törökországi kereskedelmi bank.

China CEE Co-operation Fund II

China CEE Co-operation Fund II

2018. februárban kezdte meg működését az Alap, melynek fő befektetője a Kínai Eximbank, és az Eximbank. Alap II struktúrája és befektetési stratégiája szorosan illeszkedik az Alap I-hez (lásd China CEE Cooperation Fund), így üzleti értelemben az Alap I és Alap II egy összefüggő befektetési programot testesítenek meg. Az Alap II által megcélzott szektorok (energetika, telekommunikáció, infrastruktúra, technológia, innováció, gyártás, mezőgazdaság, oktatás, gyógyászat, turizmus és pénzügyi szolgáltatások) túlmutatnak az első alap befektetési stratégiában meghatározott szektorokon/iparágakon (ahol a turizmus, innováció, technológia és gyógyászat nem voltak kiemelt célszektorok/iparágak).

 • Jegyzett tőke: 800 M USD
 • Tervezett ügyletméret: 20 M – 100 M USD
 • Alapkezelő: China CEE CEE Management S.aR.L.

Az Alap 2018. június 30-án befektetéssel még nem rendelkezett.

China CEE Co-operation Fund

China CEE Co-operation Fund

A Kínai-Közép-Európai Befektetési Alapot (China-Central and Eastern Europe Investment Co-Operation Fund, továbbiakban Alap) az EXIM 2013. év végén, a Kínai Eximbankkal, mint többségi tulajdonossal közösen alapította (435 M USD jegyzett tőkével, melyhez az EXIM 30 M USD pénzügyi kötelezettségvállalással csatlakozott). Az Alap a közép-európai és kínai kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését célozta meg közepes – mid-cap – vállalatoknak juttatott növekedési tőkebefektetéseken keresztül az energetikai, távközlési, infrastruktúra, gyártási, pénzügyi és energetikai szolgáltatói, valamint a mezőgazdasági szektorban. Az Alap jellemzően a nagyobb cégek forráshoz jutását segíti, a preferált ügyletméret befektetésenként jellemzően 6.000 MFt (közép- és nagyvállalati szegmens).

 • Jegyzett tőke: 435 M USD
 • Tervezett ügyletméret: 20 M – 100 M USD
 • Alapkezelő: China CEE Management S.aR.L.

Az Alap befektetései 2018. június 30-án:

 1. Polenergia s.a. (Lengyelország) Vertikálisan integrált energetikai termelő és szolgáltató cég
 2. BKF Csoport (Magyarország) Budapesti Kommunikációs Főiskola – for profit oktatási intézmény
 3. Electronic Control System s.a. (Lengyelország) Telekommunikációs infrastruktúra (tornyok)
 4. GWP Grenoble Wind Power Limited (Lengyelország) Szélerőműpark
 5. Southern Windfarm s.p. (Lengyelország) Szélerőműpark
 6. Bioton s.a. (Lengyelország) Biotechnológiai cég, inzulingyártás és forgalmazás
 7. Walltopia OOD (Bulgária) Piacvezető (sport) mászófal gyártó, tervező és üzemeltető cég
 8. Energy 21 a.s. (Csehország) Napelem parkokat tulajdonló és üzemeltető vállalat
 9. Luzara Limited (Csehország) Napelem parkokat tulajdonló és üzemeltető vállalat
 10. Frozaria Limited (Szlovénia) Köztéri világítást és közúti jelzőrendszereket telepítő és üzemeltető vállalat
 11. Invitel Csoport (Magyarország) A magyar telekommunikációs és informatikai piac meghatározó szereplője

A jegyzett tőke több mint 90%-a befektetésre került, ezentúl kizárólag követő befektetéseket hajt végre.

PortfoLion Regionális Magántőkealap

PortfoLion Regionális Magántőkealap

A PortfoLion alapkezelő által kezelt PortfoLion Regionális Magán (korábban: Fordulat) Tőkealaphoz való csatlakozás 2013. november 26-án 5 milliárd forint tőkeemeléssel (Fordulat kockázati tőkealap-jegyeinek jegyzésével) történt. A tőkeemelés nyomán 10 milliárd forintra emelkedett a jegyzett tőke, illetve 2 milliárd forintra az egy társaságba befektethető összeg, ami önmagában is jelentősen szélesítette az Alap üzleti lehetőségeit. A 2015 eleji - EXIM által kezdeményezett – befektetési politika módosításoknak köszönhetően a restrukturálási (turnaround) célpontokon túl/helyett az Alap befektetési tevékenysége kibővült a növekedési potenciállal rendelkező magyarországi cégek és többségi részesedés (akár 100%-os tulajdonrész) megszerzése irányába is. Az alapvetően generalista befektetési szemlélet mellett (iparági/ágazati fókusz nélkül) az Alap a rendelkezésére álló tőkének 50%-át olyan cégekbe fekteti, melyeknek a befektetési időszak átlagában éves árbevételük legalább 30%-ban exporthoz köthető.

 • Jegyzett tőke: 10 Mrd Ft
 • Tervezett ügyletméret: 500M-2000M Ft
 • Alapkezelő: PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt

Az Alap befektetései 2018. június 30-án:

 1. D-ÉG Thermoset Kft. f.a.: Épületgépészet gyártás és kereskedelem
 2. Graboplast Zrt.: Padló és parketta termékek gyártása és forgalmazása (árbevételének több mint 90 %-a exportból származik)
 3. Szallas.hu: Online szállásközvetítés
 4. Codecool Kft.: Szoftverfejlesztők képzése és közvetítése
 5. Starschema Kft: big-data és BI adatelemzési módszerekre specializálódott informatikai tanácsadó

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk. A cookie beállítások bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban szabályzat

megértettem

Mik azok a „cookie-k”, avagy a „sütik”

 • Egyes általunk használt "sütik" elengedhetetlenek az oldal megfelelő működéséhez („folyamat sütik”), mások információkat gyűjtenek a weboldal használatával kapcsolatban (statisztikák), hogy még kényelmesebbé és hasznosabbá váljon az oldal. Néhány "süti" csak átmeneti és eltűnik a böngésző bezárásával, míg léteznek tartós változatok is, melyek huzamosabb ideig számítógépen maradnak.

A "sütik" célja

 • a látogató beállításainak, használati szokásainak rögzítésével az oldalon való navigáció és ezáltal a honlap használatának megkönnyítése
 • a felhasználói élmény javítása, azáltal, hogy információt gyűjtünk arról, hogy a látogató hogyan használja a weboldalt, mely oldalait látogatja vagy használja leggyakrabban. Így megtudhatjuk, hogyan biztosítsunk még jobb felhasználói élményt, ha ismét meglátogatja oldalunkat
 • statisztikák gyűjtése, melyek elemezése segíti megérteni azt, hogy a látogatók hogyan használják a website mellett a további online szolgáltatásokat, amelyeket ezáltal tovább fejleszthetünk
 • a weboldal továbbfejlesztése, majd finomhangolása a látogatói igényeknek megfelelően

Ilyen "sütiket" használunk 

 • "munkamenet sütik"
  A "munkamenet sütik" a honlap böngészéséhez, a funkciók használatához szükségesek, többek között lehetővé teszik a látogató által adott oldalon, funkcióban vagy szolgáltatásban végzett műveletek megjegyzését. A "munkamenet sütik" alkalmazása nélkül a honlap zökkenőmentes használata nem garantálható. Érvényességi idejük az adott látogatás időtartamára terjed ki, a "sütik" a munkamenet végén vagy a böngésző bezárásával automatikusan törlődnek.
 • "használatot támogató sütik"
  Ezek a "sütik" lehetővé teszik, hogy honlapunk megjegyezze, hogy milyen működési módot választott (pl. honlap magyar vagy angol változatot használja, kereső eredmény listájában hány találat jelenjen meg egyszerre stb.). Ez annak érdekében történik, hogy a következő látogatás alkalmával ezeket ne kelljen újból megadnia. 
 • "teljesítményt biztosító sütik" segítségével információt gyűjtünk arról, hogy látogatóink hogyan használják honlapunkat. Teljesítménymérés céljából weboldalunk minden látogatás alkalmával harmadik fél általi „sütiket” használ. A „sütik” használatával nyomon követjük, hogy a weboldalt hányan látogatják, és milyen tartalmak iránt érdeklődnek. Minden információt név nélkül tárolunk és a látogatók viselkedésének anonim elemzésére használjuk, hogy magas színvonalú élményt tudjunk biztosítani a felhasználóknak.
  A honlapunk a Google Analytics analitikai célú sütijeit használja. A szolgáltatással kapcsolatos részletes tájékoztatót a következő linken keresztül érhető el: https://www.google.com/analytics/terms/us.html

Maximális biztonság

 • Lényeges, hogy a bank a "sütik" engedélyezése esetén sem jegyez meg semmilyen azonosítót vagy jelszót. A látogató a "sütik" elfogadása esetén is teljes biztonságban használhatja szolgáltatásainkat.

A "sütik beállításának" ellenőrzése, a "sütik" letiltása

 • A modern böngészők engedélyezik a "süti beállítások" módosítását. A böngészők egy része alapértelmezettként automatikusan elfogadja a "sütiket", de ez a beállítás is megváltoztatható annak érdekében, hogy a jövőre nézve megakadályozza a látogató az automatikus elfogadást. Átállítás esetén a böngésző a továbbiakban minden alkalommal felajánlja a "sütik beállításának" választási lehetőségét.
 • Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy mivel a "sütik" célja a weboldal használhatóságának és folyamatainak támogatása, valamint megkönnyítése, a "sütik" letiltása esetén nem tudjuk garantálni, hogy a látogató képes lesz a weboldal valamennyi funkciójának teljes körű használatára. A weboldal ez esetben a tervezettől eltérően működhet a böngészőben.