Az EIB 400 millió eurót biztosít az Eximbank számára a magyar kisvállalkozások támogatásához

Az Európai Beruházási Bank (EIB) a magyar versenyképesség és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében 400 millió euró hitelt nyújt a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére. Az Eximbank és partner kereskedelmi bankjai kedvező feltételekkel folyósítják az EIB hitelkeretéből származó pénzeszközöket a magyar kis- és középvállalkozások, valamint közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára.

Vazil Hudák, a Bank magyarországi tevékenységeiért felelős EIB alelnök az alábbiakat közölte: „A kkv-k és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok az európai növekedés, foglalkoztatás és innováció jelentős hajtóerejét képezik. Az EU-ban található vállalkozások 90%-át teszik ki és az aktív munkaerő kétharmadát foglalkoztatják. A kkv-knak és közepes piaci tőkeértékű vállalatok finanszírozásának támogatása az EIB-csoport kiemelt prioritása. Ezért örömünkre szolgál, hogy ismét együttműködhetünk az Eximbankkal, mivel együtt hozzá tudunk járulni a regionális fejlődéshez, továbbá a magyar kisvállalkozások versenyképességének és termelékenységének növeléséhez.”

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: „Nagy örömmel folytatjuk az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kialakított együttműködésünket, mivel az EIB-vel jelentős mértékben átfedő gazdaságpolitikai célokat követünk, különösen a magyar KKV szektor foglalkoztatottságának bővítését kívánja mindkét intézmény elősegíteni. Az elmúlt évek együttműködésének köszönhetően 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62,000 főt.  A 2017-2021 időszak stratégiai terveivel összhangban várakozásaim szerint az Eximbank KKV finanszírozási tevékenysége tovább fog erősödni, melyhez kiváló forrásbevonási alapot teremt a mai aláírt 400 millió eurós hitelkeret szerződés.”

A foglalkoztatás és gazdasági növekedés tekintetében a kkv-k (a kevesebb, mint 250 munkavállalót foglalkoztató vállalatok) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok (a 250 és 3000 munkavállalóval rendelkező vállalatok) kulcsfontosságú szereplői a magyar gazdaságnak. Az EIB-hitel közép- és hosszútávú finanszírozást biztosít. Továbbá, az EIB által nyújtott pénzügyi előnyök lehetővé teszik, hogy a magyarországi kisvállalkozások kedvező feltételek mellett jussanak befektetési hitelekhez.

Az EIB 1990-ben nyújtott először támogatást a magyar gazdaság részére és azóta közel 20 milliárd euro hitelt nyújtott. Az EIB magyarországi beruházásai tavaly közel 700 millió eurót tettek ki és hitelnyújtásának több mint 40%-a pontosan a kisvállalkozásokat érte el (míg 30%-a környezetvédelmi projekteket, 14%-a az infrastruktúrát és 12%-a az innovációt támogatta).

ZB 0493

• Készítés ideje:

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: exim@exim.hu