Az EIB 400 millió eurót biztosít az Eximbank számára a magyar kisvállalkozások támogatásához

Az Európai Beruházási Bank (EIB) a magyar versenyképesség és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében 400 millió euró hitelt nyújt a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére. Az Eximbank és partner kereskedelmi bankjai kedvező feltételekkel folyósítják az EIB hitelkeretéből származó pénzeszközöket a magyar kis- és középvállalkozások, valamint közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára.

Vazil Hudák, a Bank magyarországi tevékenységeiért felelős EIB alelnök az alábbiakat közölte: „A kkv-k és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok az európai növekedés, foglalkoztatás és innováció jelentős hajtóerejét képezik. Az EU-ban található vállalkozások 90%-át teszik ki és az aktív munkaerő kétharmadát foglalkoztatják. A kkv-knak és közepes piaci tőkeértékű vállalatok finanszírozásának támogatása az EIB-csoport kiemelt prioritása. Ezért örömünkre szolgál, hogy ismét együttműködhetünk az Eximbankkal, mivel együtt hozzá tudunk járulni a regionális fejlődéshez, továbbá a magyar kisvállalkozások versenyképességének és termelékenységének növeléséhez.”

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: „Nagy örömmel folytatjuk az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kialakított együttműködésünket, mivel az EIB-vel jelentős mértékben átfedő gazdaságpolitikai célokat követünk, különösen a magyar KKV szektor foglalkoztatottságának bővítését kívánja mindkét intézmény elősegíteni. Az elmúlt évek együttműködésének köszönhetően 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62,000 főt.  A 2017-2021 időszak stratégiai terveivel összhangban várakozásaim szerint az Eximbank KKV finanszírozási tevékenysége tovább fog erősödni, melyhez kiváló forrásbevonási alapot teremt a mai aláírt 400 millió eurós hitelkeret szerződés.”

A foglalkoztatás és gazdasági növekedés tekintetében a kkv-k (a kevesebb, mint 250 munkavállalót foglalkoztató vállalatok) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok (a 250 és 3000 munkavállalóval rendelkező vállalatok) kulcsfontosságú szereplői a magyar gazdaságnak. Az EIB-hitel közép- és hosszútávú finanszírozást biztosít. Továbbá, az EIB által nyújtott pénzügyi előnyök lehetővé teszik, hogy a magyarországi kisvállalkozások kedvező feltételek mellett jussanak befektetési hitelekhez.

Az EIB 1990-ben nyújtott először támogatást a magyar gazdaság részére és azóta közel 20 milliárd euro hitelt nyújtott. Az EIB magyarországi beruházásai tavaly közel 700 millió eurót tettek ki és hitelnyújtásának több mint 40%-a pontosan a kisvállalkozásokat érte el (míg 30%-a környezetvédelmi projekteket, 14%-a az infrastruktúrát és 12%-a az innovációt támogatta).

ZB 0493

• Készítés ideje:

Tisztelt Ügyfeleink!

Fontosnak tartjuk, hogy a kialakult járványügyi helyzetben is biztosítsuk folyamatos szakmai támogatásunkról. A vállalkozásokat negatívan érintő hatások, egy gazdasági lassulás vagy visszaesés mindig előtérbe helyezi az állami hátterű pénzintézetek, így az EXIM szerepvállalását is. Ez az anticiklikus szerep, – egy esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén is –, még tovább erősödik.

25 éves exporthitelügynöki tapasztalatunkkal, finanszírozói és biztosítói szaktudásunkkal, illetve mély nemzetközi piacismeretünkkel szeretnénk biztosítani működésünk és partnerségünk változatlan stabilitásáról.

Az EXIM finanszírozási szakértői – szoros együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal –, már a járványügyi vészhelyzet1 elrendelésekor megkezdték annak feltérképezését és kidolgozását, hogy milyen kárenyhítő intézkedésekkel, programokkal tudjuk támogatni a magyar vállalkozásokat abban, hogy a korlátozások feloldását követően azonnal vissza tudjanak térni a külpiacaikra.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a magyar kormány, a 2020. március 18-án, a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott Kormányrendeletben2 a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozóan tőke- és kamat- és díjfizetési haladékot biztosít a rendelet hatálya alá tartozó adósok részére 2020. 12. 31-ig, továbbá a vészhelyzet fennállása alatt lejáró szerződések szintén ez év végéig történő meghosszabbításáról rendelkezik.

A megkezdett munkát tehát a teljes magyar gazdaság megsegítését szolgáló kormányzati rendelkezéssel kiegészítve folytatjuk, és a Kormányrendelet hatálya alá eső szerződések vonatkozásában az elrendelt moratóriumot minden érintett Ügyfelünk esetében kezeljük. A Kormányrendelet rendelkezéseinek részletes szabályait leíró további jogszabályok hivatalos közzétételét követően részletes tájékoztatást nyújtunk, addig is szíves türelmüket kérjük!

Fontos hangsúlyozni, hogy az EXIM pénzügytechnikai megoldásai alkalmasak arra, hogy kezeljék a nem piacképes kockázatokat is, ezért az aktuális helyzetben is készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére, ha forrásigényük, likviditási nehézségük van.

Ha bármilyen kérdése, kérése van, készséggel állunk rendelkezésére!

info@exim.hu

1 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet