Komoly eséllyel indulnak a magyar cégek a nemzetközi közbeszerzési eljárásokon

Közös workshopot tartott az EXIM és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Tavaly közel 989 millió euró értékű beszállítói és kivitelezői pályázatot és további 111 millió euró értékű szolgáltatásokra vonatkozó szerződést írt ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amelyből 11 hazai cég közel 138 000 euró értékű tendert nyert el.

Az EXIM 2018. április 26-án (csütörtökön) Dr. Dancsó József, az EXIM operációs vezérigazgató-helyettesének és Dirk Plutz, az EBRD vezető közbeszerzési szakértője, a közbeszerzéssel foglalkozó terület igazgatójának részvételével a bankkal közös workshopot tartott a hazai vállalkozások számára.

Tavaly közel 250 – összesen 989 millió euró értékű – beszállítói és kivitelezői tendert írt ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), míg tanácsadói szolgáltatások kapcsán, több mint 2000 – megközelítőleg 111 millió euró értékű – szerződést írtak alá. A kiírásokban 11 magyar cég vett részt, az általuk elnyert 4 tender összértéke megközelíti a 138 000 eurót. A kiemelkedő eredmény jól mutatja, komoly eséllyel indulnak a magyar cégek a nemzetközi közbeszerzési eljárásokon.

Az elmúlt évek során – többek között a magyar kormány programjainak támogatása nyomán – jelentősen megnövekedett az aktív magyar kkv-k száma. Annak érdekében, hogy a hazai vállalatok részletes képet kaphassanak az EBRD általános működéséről, a különböző szolgáltatási csoportokra vonatkozó közbeszerzési szabályokról, illetve arról, miképpen kapcsolódhatnak be a bank projektjeibe, közös workshopot tartott az EXIM és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 2018. április 26-án (csütörtökön) Budapesten. A rendezvényen 50 cég, 70 képviselője vett részt.

A konferencián résztvevőket Dr. Dancsó József, az EXIM operációs vezérigazgató-helyettese köszöntötte, aki kiemelte: „Az EXIM fontos szerepet játszik a nemzetközi pénzintézetekkel való kapcsolattartás erősítésében, a magyar vállalkozások pozícionálásában, valamint a fejlesztési pályázatoknál történő sikeres részvételben.” A vezérigazgató-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta – „Az együttműködés különösen fontos a hazai cégek számára, mivel az EU2020-as finanszírozási időszakának megszűnésével várhatóan csökkennek az európai uniós források. Ezért érdemes ösztönözni a nemzetközi kapcsolatok bővítését, hiszen ez a nemzetközi terjeszkedés lehet a közép- és hosszú távú gazdasági növekedés fenntartásának egyik alappillére.”

Dirk Plutz, az EBRD vezető közbeszerzési szakértője, a közbeszerzéssel foglalkozó terület igazgatója hangsúlyozta: „Az EBRD rendkívül sok lehetőséget kínál nemzetközi közbeszerzési eljárások keretein belül a magyar cégek számára is. Ezúton bátorítanám a magyar cégeket a részvételre. Csak úgy tudnak nyerni, ha pályáznak.”

Szőcs Gábor, az EXIM Nemzetközi szervezetek és külföldi képviseletek igazgatója elmondta „Az EXIM napi szinten figyeli a tender lehetőségeket, melyeket megküld az érdeklődő ügyfelek részre, és minden olyan háttértámogatást megad, amely segítséget nyújthat a sikeres tenderezéshez”.

Az előadásokat követően B2B találkozókat szervezett az EXIM, ahol hazai vállalatok tudtak egyeztetni az EBRD képviselőivel.

Az EXIM rendezvényével is stratégiai céljait kívánja erősíteni, ami a magyar vállalkozások exportpiacokon való közvetlen és közvetett megjelenésének és nemzetközi versenyképességének támogatása, a külgazdaság teljesítőképességének erősítése, a magyar nemzetgazdasági hatás maximalizálása.

Dirk Plutz az EBRD Közbeszerzés szabályozással foglalkozó területének társigazgatója