Zalaegerszegen folytatódott a Magyar Export Napja Roadshow

A MEX Roadshow zalaegerszegi állomásán közel 70 vállalkozó vett részt. A rendezvényt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere nyitotta meg, előadást tartott Vas László, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. gazdasági vezetője, valamint Sashalmi Gábor, az EXIM Nyugat-Magyarországi Belföldi Fióktelepek vezetője.

Az EXIM által szervezett roadshow célja, hogy a KKV szektor tagjai aktuális információkat kapjanak az exportpiac helyzetéről, a kedvezményes hitel- és biztosítási lehetőségekről.  Az EXIM küldetése a magyar vállalkozások exportpiacokon való közvetlen és közvetett megjelenésének, valamint nemzetközi versenyképességük növelésének támogatása.

Az EXIM hitelállománya 2017 első három negyedévében 861 milliárd forintot tesz ki. Az összesen közel 256,71 milliárd forintnyi folyósított hitel mintegy 134,14 milliárd forintnyi többlet export és közel 27,23 milliárd forintnyi belföldi többlettermelés megvalósulását támogatta. A fenti adatok  mintegy 112,72 milliárd forinttal járulhatnak hozzá a nominális GDP-hez, valamint 40,3 milliárd forinttal emelhetik a költségvetés bevételeit.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere megnyitó beszédében kiemelte: „A zalai megyeszékhelyen működő nagyobb cégek mellett a helyi mikro-, kis- és középvállalatok hatékony támogatását, segítését is rendkívül fontosnak tartja. A városvezetés a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést tartja legfőbb céljának, ennek jegyében dolgozik a mindennapokban. Intézkedései nyomán - míg az országos munkanélküliségi ráta 4 százalék, Zalaegerszegen ez csupán 2,7 százalék - gyakorlatilag teljessé vált a foglalkoztatottság. Az önkormányzat nem csak a cégekkel, de a város középiskoláival és egyetemeivel is szorosan együttműködik, azt szeretnék, hogy az első, 1247-es írásos említésének 770. évfordulóját idén ünneplő Zalaegerszeg ne csak múlt és a jelen, de a jövő városa is legyen.”

Sashalmi Gábor, az EXIM Nyugat-Magyarországi Belföldi Fióktelepek vezetője előadásában elmondta: „Az elmúlt két évben közel megdupláztuk a KKV ügyfeleink számát. Ügyfélállományunk 84 százaléka KKV, míg 2015-ben 617, addig 2017-ben már 1125 KKV-t segítettünk különböző hitel, biztosítás vagy garancia termékeinkkel hatékonyabban érvényesülni az exportpiacokon. Partnereinken, azaz 28 magyarországi bankon, takarékszövetkezeten, magyar és külföldi tulajdonú lízingcégen keresztül juttatjuk el termékeinket a különböző szektorokban tevékenykedő vállalkozásoknak.”

Vas László, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. gazdasági vezetője beszámolt a beruházás jelenlegi állásáról: „Folyamatban van a pálya első szakaszának kivitelezése, amelyben 4 pályamodul és a „smart city zone” építése zajlik. Ezen fázis befejezése 2018 I. félév végére várható. A tesztpálya a tervek szerint teljes körűen 2020. I. félév végére készül el.”

A MEX Roadshow további három helyszínen folytatódik: Debrecenben, Pécsett és Kecskeméten.

Exim Roadshow Zalaegerszeg 008