ECA

Az exporthitel-ügynökségek (Export Credit Agency – ECA) exportfinanszírozási, exporthitel-biztosítási szolgáltatásokat és garanciákat kínálnak a vállalatok globális exportjának megkönnyítése érdekében. Több mint 70 ország rendelkezik ilyen – állami,  vagy részben állami hátterű – intézménnyel, amelyek pénzügyi megoldásokon keresztül nyújtanak segítséget az exporttal kapcsolatos kockázatok enyhítésére. Az ECA-k szerepe a világkereskedelem bővülésével együtt folyamatosan növekszik, különös tekintettel a válságok időszakára – mivel a válságok idején a kereskedelmi bankok és piaci biztosítók óvatosabban állnak a nemzetközi kereskedelmi ügyletek finanszírozásához vagy biztosításához. Az ECA-k által kínált szolgáltatások lehetnek rövid- (2 év alattiak) és középtávúak (2-5 éves futamidő), illetve hosszútávúak (5-10 év). Szolgáltatási portfóliójuk intézményenként eltérhet, egyes ügynökségek – a magyar EXIM-mel ellentétben – csak bankot vagy biztosítót működtetnek, és ennek függvényében – egyebek mellett – közvetlen hitelezést, refinanszírozást, vevőhiteleket, garancia- vagy kezességvállalást és különböző, az exporthoz kapcsolódó biztosításokat nyújtanak. A finanszírozó exporthitel-ügynökségek speciális fix kamatozású hitelezési tevékenysége esetenként mindössze a kamatkiegyenlítésre korlátozódik, meghagyva a kereskedelmi bankoknak a hitelnyújtás tevékenységét. Az ECA-k működését a közép- és hosszútávú tevékenységet tekintve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szabályozza, ami az EU-tagországok esetében kiegészül még az EU-n belül létrehozott exporthitelezési munkacsoporttal. Az exporthitel-biztosítók jelentős része a Berni Unió nevű nemzetközi szervezetnek is a tagja.

1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. Tel.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Fax: +36 (1) 269 1198 E-mail: exim@exim.hu © 2021 EXIM Minden jog fenntartva

H-1065 Budapest, Nagymező street 46-48. Phone: +36 1 374 9100, +36 1 374 9200 Fax: +36 1 269 4476, +36 1 269 1198 E-mail: exim@exim.hu © 2021 EXIM All rights reserved

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: exim@exim.hu